Lukáš Zavacký Správy

Rodičia košických žiakov rozhodli: V školách sa budú variť tieto nové recepty!

Na košických školách sa po novom budú variť aj jedlá, ktoré si vybrali rodičia žiakov z nášho mesta. Najväčší úspech zožali tieto tri...

Ilustračný obrázok k článku Rodičia košických žiakov rozhodli: V školách sa budú variť tieto nové recepty!
Zdroj: TASR

Do školských stravovacích noriem sa mesto v súčinnosti s rezortom školstva pokúsi zapracovať tri najlepšie jedlá, o ktorých rozhodli rodičia školákov na Základnej škole Mateja Lechkého v Košiciach.

„V priebehu februára sme požiadali školské jedálne, aby od rodičov, starých rodičov detí vyberali recepty s tým, že tie najlepšie budú vyhodnotené a zaslané na ministerstvo školstva,“ uviedla vedúca oddelenia školstva košického magistrátu, Mária Kavečanská.

Pri posudzovaní receptov sa prihliadalo na to, aby školáci mali v strave menej tuku, soli, jednoduchých cukrov, ale viac vitamínu C, vlákniny či rastlinných bielkovín. Napriek tomu sa v navrhovaných objavili aj vyprážané jedlá, no šéfkuchár Michal Šenítko zhodnotil prístup rodičov a žiakov pozitívne.

„Zaujala ma kombinácia – mrkvové fašírky s pohánkou. Vieme, že je veľmi zdravá, keďže obsahuje rutín, ktorý nám čistí celý cievny systém. Druhý taký moment boli tekvicové halušky, kde boli použité zdravé múky, čo vysoko oceňujem,“ dodal.

Jedlá podľa predložených receptov pripravili školské kuchárky a profesionálni kuchári zo Slovenska a Česka. Rodičia i deti ich tak mohli ochutnať. „Boli vyhodnotené tri najlepšie, ale na ministerstvo školstva odošleme aj tie, ktoré sa umiestnia na ďalších miestach, ak budú spĺňať podmienky, kuchári ich totiž mierne upravili,“ povedala M. Kavečanská.

Víťaznými receptami sa stali ryžový nákyp s čerešňami a pudingom, karfiolový puding a na prvom mieste skončila bramboríza.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM