Eva Mikulová Správy

ROZHOVOR: Starosta MČ Sever František Ténai má rád spätnú väzbu od občanov

Aj MČ Sever má nového starostu. Stal sa ním František Ténai, ktorý predtým pôsobil v Štátnom divadle. Prvý rok hodnotí ako náročný a hektický.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Starosta MČ Sever František Ténai má rád spätnú väzbu od občanov
4
Galéria
Zdroj: FB Košice - Sever

Prvý odpočet činnosti starostov mestských častí sa blíži. V niektorých košických mestských častiach sa vedenia ujali noví ľudia. Ako vníma prvý rok vo funkcii, čo ho prekvapilo, čo potešilo a čo nahnevalo sme sa opýtali starostu MČ Sever Františka Ténaia.

Ako hodnotíte prvý rok vo funkcii?

Bol to veľmi náročný rok. Nahromadilo sa veľa podnetov, myšlienok, nápadov, ale tiež sme sa museli postaviť realite a možnosti realizácie.

Čo sa vám už podarilo splniť z volebného programu?

Sústredil som sa na viacero oblastí, niekde sa už aj niečo podarilo a niekde sa pripravujú projekty a výsledky možno ešte len prídu. Podarilo sa nám postaviť nové detské ihrisko pri Ovečke a obnovili sa 4 detské ihriská. Pracujeme aj na rozšírení priestorov Kultúrno-spoločenského centra na ulici Obrancov mieru. Opravili sme časť chodníkov a nejaké komunikácie, ale stále je to málo. Máme ich totiž v zlom stave a tak v opravách budeme pokračovať.

Čo vás prekvapilo pri nástupe do úradu?

Mestská časť Košice-Sever nebola mediálne neznáma. Nechcem však spomínať minulosť. Musíme ísť ďalej. Prvou úlohou bolo a stále je, finančne stabilizovať a nastaviť procesy v úrade. Aktuálne zamestnávame viac ako 90 ľudí, z toho 25 na úrade, 10 v zariadení opatrovateľskej služby a 56 v terénnej opatrovateľskej službe.

Zaviedli sme úradné hodiny každý deň, v spolupráci s odbormi sme zamestnancom umožnili pružný pracovný časť a najnovšou novinkou je možnosť úhrady správnych poplatkov  platobnou kartou v kancelárii prvého kontaktu.

Pripravili sme projekt bezbariérového vstupu na Miestny úrad, ktorý sa bude realizovať do konca tohto roka.

Ako hodnotíte spoluprácu s mestom?

Spolupráca s mestom Košice funguje. Je cítiť, že tam je nové vedenie, ale musia sa aj tam ešte nastaviť niektoré procesy a postupy.

Čo sú najväčšie problémy MČ?

V prvom rade financie, potom chýbajúce kompetencie a s tým súvisiace dlhšie časové obdobie na riešenie problémov a podnetov obyvateľov.

Aká je spolupráca s poslancami a ako hodnotíte záujem občanov o veci verejné?

Spolupráca s poslancami aj medzi poslancami je dobrá. Záujem o dianie v mestskej časti je veľký, či sú to poslanci, ale aj obyvatelia v súčasnosti prejavujú zvýšený záujem o dianie vo svojom okolí.

Evidujem aj taký zaujímavý fenomén, kedy sa obyvatelia v jednotlivých lokalitách nevedia dohodnúť, napríklad psíčkari verzus nepsíčkari, vodiči verzus nevodiči ohľadne parkovania na uliciach.

Preto musíme veľa komunikovať, vysvetľovať a hlavne stretávať sa s obyvateľmi, čo je, samozrejme, dobré, lebo oni majú informácie z prvej ruky a my máme okamžite spätnú väzbu.

Aké sú vaše najbližšie plány?

Plánov je veľa, dúfam, že sa podarí splniť veľkú časť z nich. Hlavne chcem, aby sa už konečne doriešila problematická križovatka na Kostolianskej a začalo sa tam stavať.

Potrebujeme nevyhnutne doplniť pre bezpečnosť obyvateľov svetelné body, respektíve osvetliť celé časti ulíc. A, samozrejme, musíme v spolupráci s mestom Košice naďalej postupovať v oprave chodníkov a komunikácií.  

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM