Eva Mikulová Správy

ROZHOVOR: Zlatica Hejlová: Pripravujeme vianočné balíky so surovinami na štedrú večeru, FOTO

Nezvyčajný Charity shop nájdete v centre mesta a je zameraný na pomoc ľuďom v núdzi. Okrem toho OZ S nami druhým robí i rôzne zbierky

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Zlatica Hejlová: Pripravujeme vianočné balíky so surovinami na štedrú večeru, FOTO
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová

S myšlienkou založiť charitatívny obchod, z ktorého výťažok by putoval adresne ľuďom, ktorí to potrebujú, prišlo niekoľko kamarátok. Ako im to napadlo a o ich charitatívnej práci sme sa porozprávali so Zlaticou Hejlovou, ktorá je predsedkyňa OZ S nami druhým. Toto OZ prevádzkuje aj Charity shop na Mlynskej ulici 15.

Aká je činnosť vašej charitatívnej organizácie?

Naša idea je, že speňažujeme prebytky z domácnosti a financiami takto získanými pomáhame ľuďom.

Čiže kto chce, tak príde a donesie k vám veci?

Áno a hocikto si môže prísť i nakúpiť. Ľudia nám darujú veci za nami určených podmienok, pretože podľa našich stanov sa orientujeme na rodiny s deťmi a deťmi so zdravotným znevýhodnením.

Veci, ktoré nám ľudia donesú do nášho zberného miesta na Mlynárskej 15, ešte triedime a kontrolujeme. Do obchodíka sa dostanú už len najlepšie a najkrajšie kusy. Za symbolické ceny ich v našom obchode predávame a kúpiť si sem môže prísť hocikto.

Kde putujú vyzbierané peniaze?

Keďže sme nezisková organizácia, tak takto získané financie využijeme na naše projekty. Spolupodieľali sme sa už na detskom tábore, robíme rôzne akcie či už na MDŽ, na Veľkú noc, Vianoce atď. Vždy máme nejaké projekty.

Ako vám napadla táto myšlienka?

My, čiže kamarátky, kolegyne a spolužiačky z vysokej školy sme sa o charitu zaujímali už dávnejšie.

Špekulovali sme ako to urobiť, ale nevedeli sme, ako to na Slovensku zriadiť. Až keď v Prešove otvorili prvý Charity shop, tak sme sa inšpirovali. A rok na to sme i my nabrali odvahu a 2. novembra 2017 otvorili.

Čo pripravujete na Vianoce?

Máme špecifické vianočné balíky. Už to robíme tretí rok tak, že nedávame suché potraviny. I keď máme vyhlásenú zbierku trvanlivých potravín, ale tie dávame len dodatočne k našim balíkom.

Naše balíky sú priamo zamerané na štedrovečerné menu. Čiže je v nich kilo kyslej kapusty, klobáska, hríbiky, 2 kg zemiakov, zmes na šalát, majonéza, kilo aljašskej tresky, 1 med a oplátky a tiež koláčiky, salónky a olej.

Ako tie balíky rozdeľujete?

Závisí to od počtu členov v rodine. Čiže keď sú dvaja dospelí a tri deti v puberte, tak dostanú 3 balíky, ak sú 2 malé deti tak dostanú 2 balíky. My už konkrétne vieme, komu tie balíky dávame. Spolupracujeme s úradom práce, so sociálnymi terénnými pracovníčkami. Zameriavame sa najmä na rodiny, kde majú člena so zdravotným znevýhodnením.

Najčastejšie je to dieťa a týchto rodinách máme informácie aj od riaditeliek špeciálnych škôl. A chodia sa k nám hlásiť i osobne, keďže my všetci, čo pracujeme v občianskom združení, sme sociálni pracovníci, aj ja.

Je to vaše zamestnanie?

Nie, toto je moja práca a záľuba vo voľnom čase. Pracujem v sfére sociálneho a právneho poradenstva.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM