Alexandra Kolínská Kultúra

Roztomilý prírastok v košickej zoo: Na svet prišlo čokoládovo sfarbené mláďa lamy

Jedným z najčerstvejších prírastkov v zoo je čokoládovo sfarbené mláďa v stáde lám krotkých. Samček sa narodil pred troma týždňami. Matkou sa stala trojročná samica.

Ilustračný obrázok k článku Roztomilý prírastok v košickej zoo: Na svet prišlo čokoládovo sfarbené mláďa lamy
Zdroj: Dnes24.sk

Matka sa o malého samčeka príkladne stará, patrí totiž medzi skúsené mamimy. „Samčekovi sa darí veľmi dobre. Je to druhé mláďa samice, ktorá ho porodila, takže s odchovom mláďat už má skúsenosti, čo je dobrý predpoklad. Momentálne ešte cicia od matky materské mlieko, avšak už skúša prijímať aj trochu trávy,“ uviedol vedúci zoologického oddelenia Patrik Pastorek.

„Na mláďa sa po narodení prišli pozrieť všetci ostatní členovia stáda. Momentálne chováme 5 dospelých samíc, 1 dospelého samca a 1 mláďa. U skupinových druhou zvierat, medzi ktoré patria aj lamy nie sú voči mláďatám pozorované takmer žiadne interakcie-agresivita a podobne, teda začlenenie mláďaťa prebehlo v poriadku a bez problémov,“ povedal Pastorek.

Malý samček meno ešte nemá, pokiaľ by sa našiel nejaký krstný rodič, tak mláďaťu vyberie meno on. Pokiaľ nie, tak mu chovatelia vyberú nejaké meno. Lama krotká je domestikovaná forma divých lám, a to lamy huanako a lamy vikune. Tieto dve patria medzi ohrozené. Lama krotká ohrozená nie je.

Foto: ZOO Košice

V košickej ZOO sa narodil samček lamy krotkej
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM