Lenka Fedorová Rôzne Správy Recept na dnes

Rýchle, zdravé a chutné: 5 tipov na skvelé recepty z medvedieho cesnaku

Máte doma medvedí cesnak, no neviete, ako ho využiť? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako s ním jednoducho pripraviť množstvo chutných receptov.

Ilustračný obrázok k článku Rýchle, zdravé a chutné: 5 tipov na skvelé recepty z medvedieho cesnaku
Zdroj: Dnes24.sk

Legenda hovorí, že medvedí cesnak si svoje pomenovanie nesie preto, že medvede po zimnom spánku siahnu ako prvé hneď po tejto pochutine. Táto rastlinka je teda veľmi obľúbenou pochúťkou nielen u ľudí, ale mlsne jazýčky pošteklí aj zvieratám. Niet divu. Medvedí cesnak je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý vás po zime dostane do formy.

O tom, kde tento zázrak z prírody rastie sme vás informovali v článku Sezóna medvedieho cesnaku začína: Kde v okolí Košíc ho možno nazbierať? Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať jednoduchými receptami.

Pesto z medvedieho cesnaku

Umytý medvedí cesnak, čierne korenie, soľ, píniové oriešky a olivový olej rozmixujeme v mixéri. Hotové pesto poklapkáme olivovým olejom, dáme do fliaš a skladujeme v chlade.

Omáčka z medvedieho cesnaku

Na lyžici masla sparíme 100g medvedieho cesnaku, pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a podlejeme decom bieleho vína. Povaríme, do omáčky pridáme 2 lyžice smotany na šľahanie a kúsok masla. Hotovo!

Nátierka

Medvedí cesnak výborne chutí nakrájaný len na chlebe s maslom. Ak ste však trochu náročnejší, jednoducho si možno pripraviť aj chutnú nátierku. Stačí zmiešať 100g syra Lučina (alebo uvarené vajce) s lyžicou zmäknutého masla, pridáme hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie podľa chuti a malú lyžičku dijonskej horčice. Premiešame a podávame.

Halušky s medvedím cesnakom

Halušky sú považované za naše národné jedlo. Čo tak však skúsiť inú ako tradičnú verziu? S medvedím cesnakom vás nová chuť milo prekvapí. Budeme potrebovať 150g polohrubej špaldovej múky, 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 100g špaldovej krupice, 2 vajíčka, 1 ČL morskej soli, štipka bieleho korenia, hrsť medvedieho cesnaku, hrsť špenátu, štipka sódy bikarbóny a 1ČL kurkumy.

Múky si zmiešame so sódou bikarbónou a všetky spolu preosejeme. V mixéri si vymiešame medvedí cesnak, špenát a trochu vody. Zmes zmiešame s preosiatymi múkami, pridáme dve vajíčka a dochutíme korením. Vymiešame cesto a klasickým spôsobom ďalej varíme halušky. Nakoniec si podľa chuti pridáme bryndzu alebo syr. Dobrú chuť!

Šalát z medvedieho cesnaku

Tento šalát zvládne každá skúsená aj neskúsená gazdinka, pretože je veľmi jednoduchý. Budeme potrebovať 1 pohár naloženého ovčieho syra v olivovom oleji a v cibuli, nakladané sušené paradajky a medvedí cesnak. Suroviny si nakrájame na menšie časti, všetko spolu premiešame, vychladíme a podávame.

Máte aj vy nejaké recepty s ktorými by ste sa chceli podeliť? Napíšte nám ich na adresu kosice@global24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie