Rýchle, zdravé a chutné: 5 tipov na skvelé recepty z medvedieho cesnaku
Máte doma medvedí cesnak, no neviete, ako ho využiť? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako s ním jednoducho pripraviť množstvo chutných receptov.
Legenda hovorí, že medvedí cesnak si svoje pomenovanie nesie preto, že medvede po zimnom spánku siahnu ako prvé hneď po tejto pochutine. Táto rastlinka je teda veľmi obľúbenou pochúťkou nielen u ľudí, ale mlsne jazýčky pošteklí aj zvieratám. Niet divu. Medvedí cesnak je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý vás po zime dostane do formy.
O tom, kde tento zázrak z prírody rastie sme vás informovali v článku Sezóna medvedieho cesnaku začína: Kde v okolí Košíc ho možno nazbierať? Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať jednoduchými receptami.
Pesto z medvedieho cesnaku
Umytý medvedí cesnak, čierne korenie, soľ, píniové oriešky a olivový olej rozmixujeme v mixéri. Hotové pesto poklapkáme olivovým olejom, dáme do fliaš a skladujeme v chlade.
Omáčka z medvedieho cesnaku
Na lyžici masla sparíme 100g medvedieho cesnaku, pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a podlejeme decom bieleho vína. Povaríme, do omáčky pridáme 2 lyžice smotany na šľahanie a kúsok masla. Hotovo!
Nátierka
Medvedí cesnak výborne chutí nakrájaný len na chlebe s maslom. Ak ste však trochu náročnejší, jednoducho si možno pripraviť aj chutnú nátierku. Stačí zmiešať 100g syra Lučina (alebo uvarené vajce) s lyžicou zmäknutého masla, pridáme hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie podľa chuti a malú lyžičku dijonskej horčice. Premiešame a podávame.
Halušky s medvedím cesnakom
Halušky sú považované za naše národné jedlo. Čo tak však skúsiť inú ako tradičnú verziu? S medvedím cesnakom vás nová chuť milo prekvapí. Budeme potrebovať 150g polohrubej špaldovej múky, 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 100g špaldovej krupice, 2 vajíčka, 1 ČL morskej soli, štipka bieleho korenia, hrsť medvedieho cesnaku, hrsť špenátu, štipka sódy bikarbóny a 1ČL kurkumy.
Múky si zmiešame so sódou bikarbónou a všetky spolu preosejeme. V mixéri si vymiešame medvedí cesnak, špenát a trochu vody. Zmes zmiešame s preosiatymi múkami, pridáme dve vajíčka a dochutíme korením. Vymiešame cesto a klasickým spôsobom ďalej varíme halušky. Nakoniec si podľa chuti pridáme bryndzu alebo syr. Dobrú chuť!
Šalát z medvedieho cesnaku
Tento šalát zvládne každá skúsená aj neskúsená gazdinka, pretože je veľmi jednoduchý. Budeme potrebovať 1 pohár naloženého ovčieho syra v olivovom oleji a v cibuli, nakladané sušené paradajky a medvedí cesnak. Suroviny si nakrájame na menšie časti, všetko spolu premiešame, vychladíme a podávame.
Máte aj vy nejaké recepty s ktorými by ste sa chceli podeliť? Napíšte nám ich na adresu kosice@global24.sk.