Aktualizované Eva Mikulová Správy

S dnešným menom Ján sa spája množstvo pranostík. Nie všetky nás potešia

Podľa pranostík môžeme očakávať po Medardovej kvapke i jánske dažde. Významný svätec Ján Krstiteľ je tiež „vrátnikom“ leta.

Ilustračný obrázok k článku S dnešným menom Ján sa spája množstvo pranostík. Nie všetky nás potešia
Zdroj: TASR

Dnes majú sviatok nositelia jedného z najrozšírenejších krstných mien na svete – Jánovia. A práve s týmto menom sa spája množstvo pranostík ale i rôznych zvykov.

Hľadajme poklady i svätojánske mušky

Svätec Ján, ktorý v Jordáne pokrstil samotného Ježiša Krista, sa objavuje v množstve európskych pranostík. A je i symbolickým vrátnikom leta. Na svätého Jána – otvára sa k letu brána.

„Väčšina pranostík je však mokrých, keďže často až so 70% pravdepodobnosťou prichádza ďalšia veľká pomedardovská vlna – obávané jánske dažde, čo neraz výdatne potvrdzuje chýrna pranostika: Svätý Ján Krstiteľ – veľkých dažďov je ctiteľ. A sú i ďalšie: Svätojánske dažde trvajú tri dni ale aj tri týždne: Svätý Ján – vyleje na nás celý džbán. Svätý Ján Krstiteľ chce mať svoje dažde – aj krúpy,“ upozorňuje košická odborníčka na pranostiky a milovníčka histórie Eva Bombová.

Svätec má však naporúdzi aj náznak iného možného vývoja počasia.

Okolo jeho sviatku treba v noci hľadať vonku drobné svetielka – ožívajú totiž svätojánske mušky. A starkí ubezpečovali: Ak svätojánske mušky pekne svietia a lesknú sa – bude sa jagať aj slnko.

„Tento magický deň nesie aj iné prísľuby. Už minulou nocou prechádzali sa horami a dolami hľadači pokladov, ktoré vraj akurát v tomto čase označujú miesta podzemných klenotníc svetielkami, noc priala aj prútkárom, ktorí hľadali vodu, či iné skryté vzácnosti. Skúsené babky bylinkárky sa tiež práve teraz najväčšmi sústreďujú na zber liečiviek, ktoré takto nazbierané majú vraj výnimočnú silu uzdravovať,“ dodáva E. Bombová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM