Viktória Botošová Samospráva

Samospráva otvorenie: TOTO je priemerný plat učiteľov v kraji!

Nízke platové ohodnotenie učiteľov je jednou z hlavných tém, ktoré sprevádzajú aktuálne udalosti v slovenskom školstve. Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) informoval o priemernom plate pedagógov na stredných školách.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva otvorenie: TOTO je priemerný plat učiteľov v kraji!
Zdroj: Dnes24.sk

Nízke platové ohodnotenie učiteľov je jednou z hlavných tém, ktoré sprevádzajú aktuálne udalosti v slovenskom školstve. Ako dnes informoval Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK), priemerný plat pedagógov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK bol v roku 2015 na úrovni 1049 eur.

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí 2526 pedagógov. V roku 2014 bol ich priemerný plat 1000 eur, v minulom roku vzrástol o 49 eur. „Zdôrazňujeme, že ide o priemerný plat, ktorý musí rešpektovať v súčasnosti platné platové tarify a ostatné legislatívne náležitosti. Ide o údaje, ktoré sú v jednotlivých školách súčasťou účtovníctva, nepripúšťame preto možnosť skreslenia. Údaje sú sumarizované zriaďovateľom prostredníctvom oficiálneho zberu údajov,“ informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

Kým vo vyššej kolektívnej zmluve je garantovaná výška pohyblivej zložky mzdy na úrovni šesť percent, na školách KSK dosahovala v roku 2014 priemernú hodnotu 14,9 percenta a v roku 2015 to bolo 15,6 percenta. Na niektorých školách je podľa KSK úroveň pohyblivej zložky mzdy ešte vyššia. Napríklad na Strednej zdravotníckej škole na Moyzesovej ulici v Košiciach dosiahla v roku 2014 hodnotu 30,9 percenta a vlani 37,4 percenta. Na Gymnáziu na Školskej ulici v Spišskej Novej Vsi v roku 2014 dosiahla 13,7 percenta, vlani 11,4 percenta.

„Na 63 stredných školách, ktoré sú v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, sa snažíme učiteľom vytvoriť čo najlepšie podmienky. Treba si však uvedomiť, že ide o prenesenú kompetenciu štátu, výšku odmien vieme ovplyvniť len v istej miere v pohyblivých zložkách. Na základe podrobných hodnotiacich kritérií odmeňujeme pedagógov, ktorí majú výborné výsledky a robia aj čosi navyše,“ povedal vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

Priemerná mesačná mzda v SR dosiahla v treťom štvrťroku 2015 hodnotu 963 eur. Priemer hrubej mesačnej mzdy v nepodnikateľskej sfére bol 828 eur. „S priemernou mzdou 1049 eur majú pedagogickí zamestnanci v KSK 1,26-násobok mzdy v nepodnikateľskej sfére,“ konštatoval Úrad KSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM