Eva Mikulová Správy

Schlaďte sa v Jasovskej jaskyni. Útočište v nej našli i vojaci Jána Jiskru, FOTO

Jasovská patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne v Slovenskom krase. Je známa aj výskytom kalcitovej sintrovej výplne, skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Schlaďte sa v Jasovskej jaskyni. Útočište v nej našli i vojaci Jána Jiskru, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Spomedzi sprístupnených jaskýň Svetového dedičstva UNESCO sa do Jasovskej jaskyne dostanete z Košíc najrýchlejšie. Trvať vám to bude asi polhodinu. Jaskyňa sa nachádza na západnom okraji obce Jasov.

Vchod je od parkoviska vzdialený iba 100 metrov, pri ktorých netreba prekonať žiadne prevýšenie

Je najstaršie sprístupnenou jaskyňou na Slovensku, už od roku 1846. 

Jaskyňu vraj objavil niektorý z mníchov premonštrátskeho rádu v Jasove, pričom prvé písomné zmienky o jeho existencii sa datujú do 12. storočia.

Unikátne objavy

S jaskyňou sa spája aj množstvo archeologických nálezov, podľa ktorých je jasné, že bola osídlená už v neolite.

Na stenách jaskyne nájdeme mimoriadne hodnotný nápis z roku 1452, ktorý zaznamenáva víťazstvo vojsk Jána Jiskru z Brandýsa v bitke pri Lučenci a je najstarším doloženým nápisom v slovenských jaskyniach.

Je tu tiež významné zimovisko netopierov až 19 druhov. Jaskyňa bola vytvorená ponornými tokmi rieky Bodva a teplota v jej podzemí je okolo 8,8 stupňa Celzia.

Z celkovej dĺžky jaskynného systému 2800 metrov je verejnosti prístupných 720 metrov. Vo vyhradených priestoroch jaskyne sa vykonávajú speleoklimatické pobyty.

Najbližšia verejnosti prístupná jaskyňa je od tej Jasovskej vzdialená približne 60 kilometrov, ide o Gombaseckú jaskyňu. V okruhu 100 kilometrov sa nachádzajú aj Domica, Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM