Veronika Hunyadiová Správy

Schyľuje sa k ostrému štrajku? Odborári sa s U. S. Steelom nedohodli

Spoločnosť chce predĺžiť pracovný čas, zamestnanci chcú vyššie platy.

Ilustračný obrázok k článku Schyľuje sa k ostrému štrajku? Odborári sa s U. S. Steelom nedohodli
Zdroj: Dnes24.sk

V košických oceliarňach U. S. Steel v piatok (13. 8.) pokračovalo kolektívne vyjednávanie o dodatku k platnej kolektívnej zmluve. Ani na treťom stretnutí pred mediátorom sa odborári s vedením spoločnosti nedohodli.

O dve hodiny dlhšie

Hlavným sporom pri vyjednávaní je otázka týždenného pracovného času. Zamestnávateľ požaduje jeho navýšenie na 37,5 hodiny, s čím ale odborári nesúhlasia. Zástupcovia zamestnancov chcú, aby zostal na úrovni 35,5 hodiny a požadujú tiež navýšenie priemerných miezd o 70 eur a osobných ohodnotení o 20 eur.

Kolektívnych vyjednávačov prišli priamo pod okná zasadačky na vstupnom areáli podporiť viac ako stovka zamestnancov spoločnosti.

Zamestnancom prekáža, že by predĺžením pracovného času prišli o svoj voľný čas a mali by menej času na rodinu. „Obávam sa, že by došlo aj k zníženiu počtu zamestnancov. Päťzmenná prevádzka by sa zmenila na štvorzmennú a bolo by tak potrebných menej zamestnancov," povedal protestujúci Marián.

Nenašli spoločnú reč

„Nedohodli sme sa, ani jedna strana neustúpila zo svojich hlavných požiadaviek,“ skonštatoval po rokovaní predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga. Spoločnosť U. S. Steel podľa hovorcu Jána Baču počká na vyjadrenie mediátorky.

Z pravidiel zákona o kolektívnom vyjednávaní vyplýva, že sa do siedmich dní má vyjadriť mediátor a na základe troch stretnutí a argumentov oboch strán pripraviť záverečnú správu. „Dôležité potom bude vyjadrenie obidvoch sociálnych partnerov a ako budú po tej správe konať. A bude konflikt pretrvávať ďalej, z našej strany sa spustí iniciatíva na zber podpisov na ostrý štrajk, vysvetlil Varga s tým, že v štrajkovej pohotovosti sú od 22. júna.

Hrozí prepúšťanie?

Varga upozorňuje aj na možné znižovanie počtu zamestnancov. „Za každou transformáciou je znižovanie pracovných pozícií a ďalšie veci s tým spojené. Všetci vieme, že od februára 2019 odišlo už 2 500 zamestnan­cov," dodal s tým, že všetci zamestnanci robia viac, čo sa odráža aj na číslach a výrobe.

Spor v kolektívnom vyjednávaní trvá v oceliarňach od začiatku júna, kedy sa obe strany zhodli, že do rokovaní vstúpi mediátor. Za jeho účasti sa uskutočnili tri kolá, 14. a 27. júla a posledné 13. augusta.

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM