Správy

Seniori prečkajú izoláciu v novom karanténnom centre, FOTO

Mesto Košice zriadilo karanténne centrum pre klientov, ktorí majú nastúpiť do zariadenia sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Seniori prečkajú izoláciu v novom karanténnom centre, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

V súvislosti s opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu zriadilo mesto v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS) na Južnej triede karanténne centrum.

Slúži novým prijímateľom sociálnej služby na dodržanie desať až 14-dňovej karantény pred nástupom do zariadenia sociálnej služby (ZSS).

Iba s negatívnym testom

„Až po skončení karantény, ktorú prijímateľ sociálnej služby absolvuje v karanténnom centre a potvrdení negatívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19, môže byť prijímateľ umiestnený do príslušného ZSS v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice,“ vysvetlila riaditeľka Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK) Zdenka Sloviková, pod ktorú ZOS na Južnej triede patrí.

Ako doplnila, pri nástupe do ZSS v meste sa prijímateľ preukáže potvrdením o zdravotnom stave. Takisto musí dokladovať, že mu bola ukončená karanténa a nemá nariadené ďalšie karanténne opatrenia, či už pre nový koronavírus alebo iné infekčné ochorenie.

Kompletná obnova

Vlani na jeseň uvedenú budovu zrekonštruovala pre Bytový podnik mesta Košice košická spoločnosť Aaa Stav za 116 185 eur. Oproti predpokladanej hodnote zákazky mesto ušetrilo vo verejnom obstarávaní viac ako 30 percent sumy. Obnova sa týkala dispozičných zmien a stavebno-technických úprav jestvujúceho zariadenia.

„V rámci rekonštrukčných prác dostali nový šat hygienické zariadenia vrátane nových rozvodov zdravotno-technickej inštalácie, elektrorozvodov a sociálne zariadenia vrátane celého príslušenstva. Sú tam aj nové podlahy, maľby izieb a chodby či požiarna inštalácia,“ spresnilo mesto. Všetky priestory sú debarierizované a riešené v súlade s požiadavkami pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie.

Zámerom podľa neho bolo, aby ZOS zodpovedalo nielen platným normám pre ZSS, ale aj požiadavkám pre fungovanie karanténneho centra v krízovom období. Prijímatelia sociálnej služby v ZOS môžu byť umiestnení v štyroch jednoposteľových a štyroch dvojposteľových izbách s hygienickým vybavením. Celková kapacita izieb je 12 lôžok pri fungovaní ZOS a osem lôžok v prípade využitia ZOS ako karanténneho centra.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM