Adam Stečák Rôzne Správy

Cesta šťavnatých bobúľ do lahodného vínka: Sezóna zberu tokajského zlata je v plnom prúde, FOTO

Tokajská oblasť sa cez víkend niesla v znamení zberu hrozna. Skutočná práca majstrov vinárov ich čaká práve teraz.

Ilustračný obrázok k článku Cesta šťavnatých bobúľ do lahodného vínka: Sezóna zberu tokajského zlata je v plnom prúde, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Na Tokaji to práve v tomto ročnom období rozvoniava dozretými bobuľami hrozna, ktoré majstri vinári premenia na nápoj bohov, ako sa vínu hovorí.

Šťavnaté bobule

Zber hrozna je v tejto oblasti poblíž Maďarska momentálne v plnom prúde, a my sme si vyskúšali tam, kde začína to pravé hroznové – na hustých strapcoch vinohradov!

Kým sa vinár a zákazníci dočkajú mladého vínka, za cestou do fliaš je veľa práce. Od skorého rána, v čase i nečase, desiatky rúk opatrne zbierajú dozreté bobule v celom vinohrade.

Plné debničky ručne oberaného hrozna čakajú na svoje spracovanie. Bobule hrozna sú nabité prírodným cukrom a odstrapené čo najskôr putujú do mlynčeka na svoje ďalšie spracovanie.

Dobrá sezóna

To najlepšie steká do scedzovacích nádrží a vrství sa vo fermentačných nádobách. Po pomletí hrozna sa merala cukornatosť hroznovej šťavy “muštu”

Odkalené mušty sú pripravené a vinár musí mať pod kontrolou kvasenie, aby nebolo nebolo príliš prudké. Urobí to znížením teploty pripraveného muštu. V tejto fáze je to o citlivosti a akomsi know-how každého vinára. Začína sa polročný súboj s mladým vínom – chutnanie, stáčanie, pretáčanie, chutnanie, stáčanie, chutnanie…

„Tohtoročná úroda bola veľmi bohatá, čo sa hrozna týka. Cukornatosť, ktorá bola okolo 21 stupňov, nás taktiež potešila. Veríme, že budeme takto spokojní aj na ďalší rok,“ povedali nám vinári zo Slovenského Nového Mesta.

Ako ďalej dodali, tohtoročná úroda je oveľa bohatšia, ako vlani. Nazbieralo sa viac ako 2 tony hrozna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Vinobranie na Tokaji
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM