Veronika Hunyadiová Správy

Situácia v hotspote pri stanici je pokojnejšia. Počet utečencov klesol, FOTO

Za posledné dni klesol počet prichádzajúcich do centra pre utečencov o takmer polovicu. Väčšina z nich Košicami len prechádza a dlho sa v meste nezdržia.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v hotspote pri stanici je pokojnejšia. Počet utečencov klesol, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V závere uplynulého týždňa pricestovalo do Košíc približne 4 200 utečencov. Väčšina prichádzajúcich cez mesto len tranzituje a zdrží sa tu len niekoľko hodín. Informoval o tom košický magistrát.

Prichádza menej ľudí

Utečencom je hneď po príchode k dispozícii humanitárne centrum v priestoroch kúpaliska Červená hviezda v blízkosti autobusovej a železničnej stanice. Môžu si tam oddýchnuť, občerstviť sa a získať potrebné informácie o ubytovaní či doprave. Oproti porovnateľnému obdobiu z predchádzajúceho týždňa bola situácia v hotspote od piatku do nedele oveľa pokojnejšia a počet ľudí tam klesol o takmer polovicu.

V centre pomoci na Červenej hviezde zároveň zaviedli monitorovaný režim vstupu. Na kúpalisko pustia už len vojnových utečencov z Ukrajiny a dobrovoľníkov, a to cez nový vstup z autobusovej stanice. Utečenci budú po príchode zaregistrovaní a dostanú na ruku náramok podľa toho, či chcú v Košiciach zotrvať dlhšie, alebo plánujú hneď odísť.

K zmene došlo na základe požiadaviek Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice a mestskej polície. Cieľom je zabezpečenie ochrany verejného zdravia a tiež zvýšenie bezpečnosti utečencov a dobrovoľníkov, vzhľadom na blížiaci sa začiatok stavebných prác na prekrytí vodnopólového bazéna.

Stovka dobrovoľníkov

Zmena režimu v hotspote pomohla aj dobrovoľníkom, ktorí nepretržite zabezpečujú pomoc utečencom nepretržite. „Nastavili sme zmenovosť, aby mali možnosť sa zregenerovať a vytvorili sme im aj zázemie, kde si môžu počas svojej smeny na chvíľu oddýchnuť. Vážime si ich pomoc, preto je veľmi dôležité, aby sa cítili komfortne. Veľakrát sú úplne prvými, s ktorými sa utečenci prichádzajúci do nášho mesta stretnú,“ uviedol pre mestský portál V skratKE Roman Dohovič, splnomocnenec mesta pre utečeneckú krízu.

Chod centra zabezpečuje asi stovka dobrovoľníkov. Tí spolu s Mestskou políciou regulujú vchod aj východ do areálu, podávajú prvé informácie, poskytujú utečencom informácie o ubytovaní a zabezpečia im dopravu do ubytovacích zariadení mesta. Priamo v centre ponúkajú teplé nápoje, polievku či hygienické potreby.

Možnosti ubytovania

Krátkodobé ubytovanie využilo v Košiciach od piatka (18. 3.) do nedele (20. 3.) približne tisíc Ukrajincov. Mesto im poskytuje ubytovanie v spolupráci so školskými zariadeniami vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Centrum voľného času dokáže v súčasnosti poskytnúť utečencom až 130 lôžok, ktoré sú podľa mesta každý deň využité na 100 percent. Ďalšou možnosťou sú telocvične v ZŠ Masarykova a Požiarnická.

„Ďalšie desiatky lôžok im dokáže mesto poskytnúť vďaka spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košice, Centrom voľného času, Psycho-sociálnym centrom a cirkevnými organizáciami. Mesto v spolupráci so svojimi dobrosrdečnými obyvateľmi zároveň cez víkend sprostredkovalo 30 Ukrajincom možnosť získať dlhodobé ubytovanie,“ uviedol magistrát.

Utečenci, ktorí prichádzajú s domácimi zvieratami môžu využiť krátkodobé ubytovanie v Bernátovciach, v zariadení Oáza – nádej pre nový život.

Prečítajte si tiež

Hotspot pre utečencov v Košiciach
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM