Správy

Škôlky a školy zostali otvorené. Koľko rodičov do nich poslalo svoje deti?

Materské školy a I. stupeň základných škôl fungujú pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu.

Ilustračný obrázok k článku Škôlky a školy zostali otvorené. Koľko rodičov do nich poslalo svoje deti?
Zdroj: TASR/František Iván

Do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice nastúpilo v pondelok približne 30 percent detí. Na prvom stupni základných škôl (ZŠ) sa na prezenčnej výučbe zúčastnilo 34 percent žiakov. Uviedol to hovorca mesta Vladimír Fabian.

„V MŠ sa v súčasnosti nachádza 1 636 detí, ktorých rodičia splnili všetky podmienky na ich umiestnenie. V karanténe ostali tri MŠ, výučba v nich bude obnovená po ukončení karantény,“ spresnil s tým, že otvorili dokopy 53 svojich škôlok.

Ako sú na tom školy?

Zároveň je v Košiciach aj naďalej otvorených aj všetkých 34 mestských ZŠ, pričom ZŠ Fábryho je z dôvodu karantény k dispozícii len pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Do tried nastúpilo spolu 2 661 žiakov prvého stupňa.

„Množstvo rodičov svoje deti nedalo do škôl pretože usmernenia od vlády boli nejednoznačné a vznikali nejasnosti, ktoré bránili v splnení všetkých podmienok,“ uviedol Fabian sa tým, že od rána nezaznamenali žiadne problémy týkajúce sa kontroly potrebných dokumentov.

Aké pravidlá platia?

Ako magistrát uvádza na svojej webovej stránke, podmienkou nástupu detí do školy je negatívny test rodiča na ochorenie COVID-19, nie starší ako sedem dní, ako aj jeho čestné vyhlásenie o tom, že nemá možnosť vykonávať prácu z domácnosti.

Mesto pripomína, že o uzatváraní škôl či tried rozhoduje regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) po konzultácii s riaditeľom školy a následnom preskúmaní závažnosti rizika šírenia nákazy. „RÚVZ môže nariadiť izoláciu jednotlivých skupín, uzavretie tried alebo celých škôl,“ dodal Fabian.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM