Správy

Skvelé správy: V Košiciach otestovali 30 zamestnancov, spoznali výsledky

Nikto z 30 testovaných zamestnancov Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK) nemal pozitívny test na nový koronavírus, ich výsledky boli negatívne.

Ilustračný obrázok k článku Skvelé správy: V Košiciach otestovali 30 zamestnancov, spoznali výsledky
31
Galéria
Zdroj: TASR

Pre TASR to potvrdila jeho riaditeľka Zdena Sloviková. SSPmK zamestnáva spolu 105 ľudí.

Ako spresnila, v Zariadení pre seniorov (ZpS) na Garbiarskej ulici, kde je 188 klientov, testovali v pondelok (20. 4.) 27 pracovníkov. „Išlo o náhodný výber zamestnancov z tých, ktorí prichádzajú najviac do styku s klientmi – zdravotné sestry, opatrovateľky, sociálne pracovníčky, upratovačky, kuchárky a dvaja vodiči, ktorí zabezpečujú rozvoz stravy do Zariadenia opatrovateľskej služby (ZOS) na Južnej triede,“ uviedla.

Zákazy stále platia

V ZOS, kde je 12 klientov, testovali tri zamestnankyne – vedúcu sestru, jednu zdravotnú sestru a jednu opatrovateľku. „K testovaniu sme pristúpili z preventívnych dôvodov, aj s ohľadom na udalosti posledných dní, ktoré sa dejú v domovoch sociálnych služieb (DSS) na Slovensku,“ dodala Sloviková.

Pripomenula, že v súvislosti s opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu naďalej platí prísny zákaz návštev a zákaz vychádzania.

„Klienti sa zdržiavajú len v areáli zariadenia, využívajú spoločné priestory, vestibul, chodby, átriá či priľahlú časť s altánkom, kde sa môžu poprechádzať,“ uviedla. Podľa jej slov v priestoroch mimo izby platí povinnosť nosiť ochranné rúško a balenú stravu klienti konzumujú priamo na izbách.

Čo sa týka zamestnancov, tvrdí, že dodržiavajú prísny hygienický režim. Pri vstupe do zariadenia je zabezpečené meranie teploty, dezinfekcia rúk a podmienkou je aj nosenie rúška. Tiež sú vybavení osobnými ochrannými prostriedkami. Ani v jednom zariadení SSPmK podľa jej slov doposiaľ nezistili žiadne prenosné respiračné ochorenie.

Pripravené na karanténu

Počas mimoriadnej situácie sa zamestnanci nesmú voľne pohybovať po celom zariadení a v ZpS k nim priraďujú len určitý počet klientov. „Okrem testovania zamestnancov sme dali ako prví zaškoliť na výkon testovania naše hlavné sestry, aby vedeli operatívne reagovať a v prípade potreby otestovali aj našich imobilných klientov. Naďalej sledujeme a vyhodnocujeme zdravotný stav klientov,“ vysvetlila Sloviková.

SSPmK je podľa nej pripravené aj na možnosť karantény a krízový režim fungovania. Má zriadené izolačné miestnosti a v rámci reprofilizácie lôžok vyčlenených desať izieb pre prípad karantény.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM