Marcel Mojžiš Kultúra

Slávnostné otvorenie Kunsthalle: Vlajková loď EHMK privíta prvých návštevníkov

Projekt, ktorý vznikol vďaka projektu EHMK rekonštrukciou chátrajúcej krytej plavárne, má na programe slávnostné otvorenie. To sa uskutoční v stredu 3. júla o 17.00 h. Už teraz sú známe aktivity plánované v budúcom roku aj v roku 2015.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostné otvorenie Kunsthalle: Vlajková loď EHMK privíta prvých návštevníkov
Zdroj: TASR

Na úvod tri výstavy

Umelecký riaditeľ neziskovej organizácie Košice EHMK 2013 Vladimír Beskid prezradil, že toto otvorenie bude spravádzané odhalením sochy Gyula Kosice, jednej z osobností EHMK, rodeného Košičana, ktorý emigroval do Argentíny a stal sa tam významným a uznávaným výtvarníkom.

„Otvárame nový investičný projekt, nový vážny kultúrny bod – jednu z vlajkových lodí projektu EHMK,“ povedal Beskid. Pripomenul, že Kunsthalle by mala slúžiť najmä prezentácii súčasného výtvarného umenia.

„Na otvorenie sme pripravili tri výstavy. Hlavnou hviezdou bude britský sochár Tony Cragg, zároveň bude inštalovaná fotografická výstava Constantina Brâncusi z Rumunska a na druhej strane bude niekoľko diel a zábery z múzea Gyulu Kosice,“ doplnil Beskid.

„Stavba kopíruje pôvodný objekt s tým, že bočné prístavby sme museli vymeniť, lebo boli v katastrofálnom stave,“ povedal. Doplnil, že z pôvodného bazénu sa vytvoril nový viac účelový, ktorý v čase, keď nie je napustený vonkajší bazén kúpaliska môže byť naplnený do hĺbky jedného metra a môže byť súčasťou inštalácií, alebo predstavení.

Účet za sedem miliónov

Výstavné priestory sú v suteréne na prízemí aj na nadzemnom podlaží, kde sa nachádzajú zrekonštruované pôvodné mozaiky. Projekt umožňuje usporiadať priestor v niekoľkých desiatkach verzií, podľa momentálnej potreby. „Priestory sa dajú využívať spolu pre masu ľudí, alebo aj oddelene pre komornejšie akcie,“ doplnil Kolesár.

Zdôraznil tiež, že zámery a ambície Kunsthalle sú také, aby sa dosiahla udržateľnosť projektu. Manažér stavby Milan Kolesár uviedol, že celkové náklady na rekonštrukciu Kunsthalle sa vyšplhali na sedem miliónov eur.

Kunsthalle
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM