Veronika Hunyadiová Správy

Slováci majú obavy o bezpečnosť. Koľko CO krytov majú Košice?

Podľa košického primátora nie je dôvod na paniku a Košice sú mimo ohrozenia.

Ilustračný obrázok k článku Slováci majú obavy o bezpečnosť. Koľko CO krytov majú Košice?
Zdroj: TASR/František Iván

Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Na otázku „Máte v súčasnej situácii, v súvislosti s vojnou na Ukrajine, obavy o seba a svojich najbližších?“ odpovedalo 40,6 percenta respondentov, že má veľké obavy, 40,2 percenta, že má trochu obavy, a iba 19,2 percenta respondentov uviedlo, že nemá obavy.

Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných.

Obavy o bezpečnosť

Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) upokojuje obyvateľov, že pravdepodobnosť jadrového útoku na Slovensku veľmi nízka. „Slovenská republika je bezpečnou krajinou a členstvo v EÚ a NATO jej dáva istotu. Táto situácia je náročná pre všetkých, a to, čo si všetci najmenej želáme, sú v tejto chvíli hoaxy a neoverené informácie z pochybných zdrojov. Robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme vybavili obrovský dopyt po informáciách, a to nielen z našej krajiny,“ uviedla pre Dnes24.sk Júlia Andrejčíková z Tlačového odboru MV SR.

Obavy Košičanov sa snaží upokojovať aj primátor Jaroslav Polaček. Podľa neho panika nie je na mieste. Povedal to vo štvrtok (3. 3.) v online diskusii mesta Košice k situácii na Ukrajine. „Treba povedať, že Košice a Slovenská republika nie sú v žiadnom ohrození,“ ubezpečil primátor.

Ak by takýto stav nastal, mesto je tu podľa neho na to, aby ľudí informovalo, aby veci začali fungovať a každý vedel, kde sa môže ukryť. Polaček zároveň verí, že pozvanie do Košíc prijme Minister obrany SR Jaroslav Naď, aby vysvetlil obyvateľom mesta aktuálnu situáciu a upokojil ich.

Kryty civilnej ochrany

Primátor informoval Košičanov aj o krytoch civilnej ochrany, ktoré aktuálne zaujímajú mnohých ľudí. V Košiciach je 120 odolných úkrytov a 11 plynotesných úkrytov, do ktorých by sa zmestilo asi 10 percent obyvateľstva. Okrem toho sú v prípade ohrozenia k dispozícii aj tzv. jednoduché úkryty budované svojpomocne. Podľa údajov z civilnej ochrany mesta Košice je ich vyše 12-tisíc a poskytli by kapacitu pre 100 percent obyvateľstva. Ide napríklad o suterény, pivnice či podzemné garáže.

„Ak by sme chceli dať všetkých Košičanov do špeciálnych úkrytov, tak kapacity na to nie sú. Je to ale vymyslené tak, že každá stavba vo verejnom priestore má prvé podlažie, či už podzemné, zapustené alebo nadzemné, zo železobetónu, aby spĺňalo prvky civilnej ochrany. Sú nastavené tak, aby sa tam ľudia v prípade ohrozenia vedeli ukryť s tým, že je potrebné zadebniť okná a urobiť základné úpravy,“ vysvetlil primátor.

Na civilnú ochranu podľa štatútu mesta Košice dozerajú mestské časti. Každá z nich má plán a vie, kde sa úkryty pre obyvateľov nachádzajú. „Vieme presne povedať, kto sa kde môže ukryť. Nedá sa to ale zverejniť, pretože by to bolo veľmi neprehľadné,“ uviedol Polaček.

Ako dodal, v prípade dopytu vie mestská časť ktorémukoľvek občanovi povedať, kde sa v jeho blízkosti úkryt alebo priestor, ktorý spĺňa požiadavky úkrytu, nachádza. „Prosím, nezahlcujme ale mestské časti s týmito požiadavkami, nie je to v tejto chvíli dôležité,“ vyzval košický primátor.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM