Eva Mikulová Rôzne

Slovenské zoologické záhrady budú chrániť jednorožca

Saola je ohrozený druh ázijského jednorožca. I keď sa v našich zoologických záhradách nechová, napriek tomu sa naše zoo zapojili do celosvetovej záchrany.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské zoologické záhrady budú chrániť jednorožca
Zdroj: FB zoo

Únia českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZOO) sa pripája k celosvetovému úsiliu o záchranu kriticky ohrozeného „ázijského jednorožca“. Podporí vznik prvého chovného centra pre saolu na svete.

Na Valnej hromade usporiadanej v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem o tom jednohlasne rozhodli riaditelia českých a slovenských zoologických záhrad, ktoré sú členmi UCSZOO. „Únia českých a slovenských zoologických záhrad si je vedomá nevyčísliteľnej hodnoty saoly a neodkladnej potreby podniknút čo najrýchlejšie a najefektívnejšie opatrenia pre záchranu tohto vzácneho druhu. Jednotlivé členské zoologické záhrady sa rozhodli svojimi príspevkami vyjadriť svoj jasný záväzok na ochranu saoly, ale aj ďalších ohrozených divokých zvierat,“ vysvetľuje Mgr. Erich Kočner, prezident UCSZOO a riaditeľ ZOO Košice.

Stavbu centra podporila aj Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií (EAZA), ktorá počas prvých piatich mesiacov prispela na kampaň sumou viac ako 15 tisíc dolárov.

Objav 20 – teho storočia

Saolu, vzácneho ázijského kopytníka, ktorého objavenie sa stalo zoologickou senzáciou 20– teho storočia, nikdy nechovala žiadna zoologická záhrada na svete. Zatiaľ ju v prírode nevidel ani žiadny biológ. Napriek tomu zoologické záhrady a ďalšie organizácie po celom svete podporujú úsilie, ktoré predstavuje poslednú nádej pre záchranu tohto kriticky ohrozeného druhu.

Tou by mohlo byť založenie populácie saoly v ľudskej opatery prostredníctvom prvého záchranného centra na svete. V rámci koordinovanej kampane prispelo na jeho vznik prispelo už 22 zoologických záhrad z Európy a Severnej Ameriky. Vyzbieraná suma presiahla 350 tisíc dolárov.

Únia českých a slovenských zoologických záhrad sa rozhodla pripojiť k týmto snahám a záchranu saoly tiež finančne podporiť. Na záchranný projekt poskytne 100 tisíc Kč. ZOO Zlín, ZOO Praha a ZOO Ostrava tento projekt podporujú dlhodobo, týmto sa do projektu priamo zapája ďalších 17 českých a slovenských zoo.

Vedci objavili saolu v roku 1992 v Annamskom pohorí na hraniciach Laosu a Vietnamu. Napriek intenzívnym snahám Medzinárodného zväzu pre ochranu prírody (IUCN) o ochranu jej prirodzeného prostredia saolu stále vo veľkej miere ohrozuje komerčné pytliactvo, vďaka ktorému sa tento druh dostal na pokraj vyhynutia.

Podľa odhadov žije v prírode pravdepodobne maximálne 100 jedincov. Z tohto dôvodu predstavuje vybudovanie záchranného centra pre saoly posledné riešenie kritickej situácie pre prípad vyhynutia v prírode.

Vyfotili ju len päťkrát

Kampaň na zhromaždenie finančných prostriedkov spustila pracovná skupina pre saolu (Saola Working Group) v rámci IUCN s vietnamskou a laoskou vládou 1. októbra 2017. Vyzbieranú sumu použije na založenie záchranného centra vo Vietname. Od objavenia saoly bolo z prírody odchytených približne 10 jedincov. Všetky odchytili obyvatelia dedín v Laose a Vietname. Bez profesionálnej veterinárnej a chovateľskej starostlivosti tieto zvieratá prežili len niekoľko mesiacov. Posledné odchytenie saoly bolo zdokumentované v roku 2010.

Biológovia saolu od jej objavenia v prírode vyfotografovali len päťkrát, a to vždy prostredníctvom fotopascí – dvakrát v Laose a trikrát vo Vietname. Najnovšia fotografia je z roku 2013. Fotopasca Svetového fondu pre ochranu prírody (WWF) zachytila saolu v rezervácii Quang Nam Saola Reserve v strednom Vietname. Bola to prvá snímka saoly v prírode po viac ako 15 rokoch. Tieto kopytníky je v prírode veľmi ťažké nájsť. Dôvodom je jej nízky počet a skrytý spôsob života, vďaka ktorému získala prezývku „ázijský jednorožec“.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM