Eva Mikulová Správy

Slovenský maratónsky rekord padol! Symbolicky ho zdolali športovci v štafetovom behu, FOTO

Desiatky slovenských bežcov v nedeľu popoludní v centre Košíc spoločne v štafetovom behu symbolicky zdolali slovenský rekord v maratóne.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský maratónsky rekord padol! Symbolicky ho zdolali športovci v štafetovom behu, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Prekonanie rekordu bolo súčasťou charitatívneho projektu Podeľme sa! so zbierkou na pomoc rodinám v núdzi.

Výsledný čas na časomiere ukazoval hodnotu 2:03:15, čiže o viac ako šesť minút lepší ako rekord maratónca Róberta Štefka z roku 1998.

Bežali známi športovci

Na viac ako 42 kilometrovej trati sa vystriedali atléti aj športovci z iných odvetví, medzi nimi samotný držiteľ rekordu Štefko, najlepší súčasný slovenský vytrvalec Tibor Sahajda či trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová.

Záverečné metre bežali aj Jozef Mikloško a kňaz Peter Gombita, predstavitelia organizácií Úsmev ako dar a Oáza – nádej pre nový život, ktoré sa dlhodobo venujú pomoci ohrozeným rodinám.

Charitatívny beh vznikol z iniciatívy košického Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v súvislosti s dôsledkami pandémie nového koronavírusu na tých najchudobnejších, ako je strata práce, či dokonca strechy nad hlavou.

Trasa kilometrového úseku, na ktorom sa športovci striedali, viedla od Dolnej brány na Hlavnej ulici k morovému stĺpu Immaculata a naspäť. Podujatie sa konalo v priaznivom počasí a sledovali ho početní diváci.

„Skončilo to skvele, bola to taká lavína pozitívneho cítenia a vnímania sveta. To bolo niečo, čo nás všetkých nadchlo, videli sme obrovskú vlnu emócií, nadšenia a spolupatričnosti. O viac ako šesť minút bol pokorený čas Róberta Štefka, ale obrovská úcta k jeho výkonu (2:09:53), ktorý dosiahol sám v roku 1998. Teraz sme na to potrebovali viac ako 30 bežcov, ktorí sa podelili o svoje výkony,“ uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Pomôcť ohrozeným rodinám je možné prispením cez darcovský portál www.podelmesa.org, zbierka pokračuje až do 4. októbra – deň konania MMM.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM