Lenka Fedorová Rôzne Správy

Spomienka na november ´89: V Košiciach sa povezieme historickým autobusom

Od Nežnej revolúcie ubehlo už neuveriteľných 27 rokov. Festival Matrioshka si tak pripomenie hodnoty historického míľnika a návštevníkom prinesie nabitý program.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na november ´89: V Košiciach sa povezieme historickým autobusom
Zdroj: TASR

Multižánrový kultúrny festival Matrioshka si našiel množstvo fanúšikov, a tak sa už najbližší víkend bude konať jeho tretí ročník. Hlavná myšlienka podujatia má historický námet.

November 89

Ako informujú organizátori na svojom webe, cieľom festivalu je pomôcť mladej generácii pochopiť dôležitosť kritického myslenia, priblížiť absurditu totalitných režimov a pripomenúť si hodnoty 17. novembra 1989. Rôznymi umeleckými formami tak chce poukázať na potrebu uvedomenia a váženia si demokratických hodnôt.

Jednou z najatraktív­nejších aktivít podujatia je zájazd kĺbovým autobusom Ikarus do rokov 1946 až 1989. Historický autobus vyrazí z Námestia osloboditeľov 12. novembra 2016 o 14:00 hod.

Pestrý program festivalu

V ďalšie dni festivalu uvidia návštevníci v Kine Úsmev Zakázaný filmový príbeh, program bude ďalej pokračovať špeciálnym Papaquizom mapujúcim kultúru, umenie, históriu a udalosti uplynulých 70 rokov.

Predstavenie Europeana priblíži európske dejiny 20. storočia a nebude chýbať ani moderovaná diskusia so známym českým spisovateľom, novinárom a autorom kníh o Věre Čáslavskej, Emilovi Zátopekovi. Vyvrcholením festivalu bude oslava Medzinárodného dňa študentstva a spomienka na Nežnú revolúciu Matrioshka Mecheche v Kulturfabrik Tabačka.

Tretí ročník festivalu sa v Košiciach bude konať od 11. do 17. novembra 2016.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM