Marcel Mojžiš Rôzne

Spor nemocnice s fakultou: Dekan hovorí o kolapse!

V prípade, že sa Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) a Lekárska fakulta (LF) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) nedohodnú na znení zmluvy o zriadení výučbového špecializovaného zariadenia o zabezpečení praktickej výučby študentov, hrozí pod

Spolupráca medzi UNLP a LF UPJŠ je založená na dohode o zriadení výučbových základní, dohode o spolupráci pri uskutočňovaní akreditovaných špecializačných študijných programov a na zmluve o spolupráci pri realizácii výberových konaní na obsadenie funkcií prednostov klinických pracovísk a ústavov LF UPJŠ a UNLP.

„Koncom marca tohto roku bývalý riaditeľ UNLP vypovedal tieto dohody a zmluvu. Neboli však pripravené nové zmluvy. Preto rektor UPJŠ a riaditeľ UNLP vymenovali komisie na vytvorenie Zmluvy o určení výučbového a výskumného zariadenia a o zabezpečení praktickej výučby študentov,“ uviedol Siegfried.

[blockquote]Návrh zmluvy, ktorý LF UPJŠ dostala, hovorí o tom, že prednosta kliniky je zodpovedný za organizáciu, riadenie a odbornú úroveň praktickej výučby. „Prednosta je podľa toho vyradený zo zodpovednosti za zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil dekan fakulty. Univerzita trvá na tom, aby prednosta bol zodpovedný aj za výskumnú činnosť a zdravotnú starostlivosť­.[/blockquote] Niektorí zamestnanci UNLP už začiatkom júna uviedli, že kliniky vedú prednostovia, ktorí majú vzťah aj s LF UPJŠ, a teda primárne sa venujú výučbe študentov. Pritom kliniky organizačne spadajú pod UNLP, teda prednostovia ich riadia manažérsky, personálne aj ekonomicky. V prípade, že sa obe zainteresované strany nedohodnú, môže podľa Siegfrieda stratiť LF akreditáciu a UNLP môže stratiť štatút univerzitnej nemocnice.

Hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová pred časom uviedla, že vedenie kliník, ktoré sú zdravotníckym pracoviskom a zároveň výučbovou základňou, tvoria prednostovia, primári a zástupcovia prednostu pre pedagogickú činnosť. Ich povinnosti stanovujú organizačné poriadky univerzitnej nemocnice a lekárskej fakulty a stále platná vzájomná zmluva. Prednostovia sú v pracovnoprávnom pomere s UNLP, pričom majú čiastkové pracovné úväzky.

[blockquote]„Ná­vrhy nových zmlúv – Zmluvu o zriadení výučbového špecializovaného zariadenia a o zabezpečení praktickej výučby študentov, Dohodu o spolupráci pri uskutočňovaní akreditovaných špecializačných a certifikačných programov a Zmluvu o spolupráci pri realizácii výberových konaní na obsadenie funkcií prednostov klinických pracovísk a ústavov Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice v pondelok (25. júna) podpísal riaditeľ UNLP Košice Ladislav Rosocha a boli doručené Univerzite Pavla Jozefa Šafárika Košice na podpis,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku UNLP.[/blockquote] Takúto zmluvu však dekan LF podľa vlastných slov nepodpíše. „Ohrozuje to 2476 študentov, 500 zamestnancov LF, znemožňuje štúdium 400 novoprijatých študentov, likviduje výchovu 519 lekárov špecialistov a podstatne znižuje kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ //vyhlásil Siegfried s tým, že podľa predloženého návrhu novej zmluvy sa dokonca v nej nehovorí o troch klinikách, ktoré akoby ani neexistovali. LF UPJŠ navrhla riaditeľovi niektoré riešenia, ktoré sa mali týkať najmä postavenia prednostov kliník a dosahu riaditeľa UNLP na ich riadenie. //„Navrhli sme, aby mal prednosta na klinike plný úväzok a riaditeľ bude mať rozhodovaciu právomoc voči nemu,“ poznamenal Siegfried. Ak sa nepodpíšu zmluvy, zaniknú podľa LF klinické pracoviská, a tým sa ohrozí zdravotná starostlivosť.

kosice24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM