Veronika Hunyadiová Správy

Športoviská, vonkajšie učebne aj náučné výlety: Mesto podporí desiatky projektov

Fond zdravia mesta Košice rozdelil grant na projekty škôl a občianskych združení.

Ilustračný obrázok k článku Športoviská, vonkajšie učebne aj náučné výlety: Mesto podporí desiatky projektov
Zdroj: Dnes24.sk

Spolu 34 projektov uspelo v tohtoročnej grantovej výzve Fondu zdravia mesta Košice zameranej na prevenciu a podporu zdravia a zdravého prostredia na školách.

Zdravšie prostredie

O grant žiadalo spolu 45 projektov, Správna rada z nich hlasovaním určila 34 najlepších. Tie dostanú finančnú podporu až do výšky 1 500 eur. Žiadatelia sa zároveň museli zaviazať, že minimálne 10 percent z výšky dotácie budú tvoriť aj ich vlastné finančné zdroje.

Úspešní žiadatelia si na svoje projekty rozdelia celkovo 45 083 eur.

„Teší ma, že udelením grantov pomôžeme dobrej veci a dokážeme zatraktívniť výchovno-vzdelávací proces v areáloch škôl. Zároveň tým vytvoríme nové možnosti na rozvíjanie voľnočasových aktivít, či zlepšenie vzťahu detí k životnému prostrediu. Veríme, že to sa priaznivo odrazí aj na ich zdraví a spokojnosti, keďže to jedným z hlavných cieľov aktivít nášho fondu,“ uviedla predsedníčka Správnej rady Lucia Gurbáľová.

Cieľom fondu je aktívne zapojenie obyvateľov mesta Košice do ochrany a tvorby životného prostredia, ochrany a podpory zdravia, eliminovanie rizík faktorov zdravia a zlepšovanie zdravotného stavu jeho obyvateľov.

Úspešné projekty

Maximálnu dotáciu vo výške 1 500 eur dostala ZŠ Kežmarská 30 na projekt „Šplhanie Kežmarčiat“ zameraný na vybudovanie pyramídy na šplh a lezenie. Jeho cieľom je vybudovanie netradičného ihriska na športové a oddychové aktivity, ktoré budú využívať nielen deti a mládež zo školy, ale aj z okolitých bytoviek a domov.

Rovnakú dotáciu obdržalo aj Občianske združenie Inak obdarených na projekt Slovenska cez bariéry. Jeho cieľom je, aby rodiny so zdravotne ťažko zdravotne postihnutou mládežou spoznávali prostredníctvom výletov slovenskú prírodu. Grant získalo aj OZ Krajina zážitkov. Pre deti od 7 do 14 rokov, ktoré inklinujú k záchranárstvu, zorganizuje na troch miestach denný Tábor mladých záchranárov.

Centrom voľného času na Orgovánovej bude môcť vďaka projektu Liečivé včielky propagovať prevenciu a podporu zdravia výchovno – vzdelávacími programami a vytvoriť mini náučný chodník s informačnými tabuľami o včelích produktoch. Viaceré materské, základné a aj stredné školy v Košiciach uspeli s projektami, kde chcú zrevitalizovať svoje átrium alebo vonkajšie priestory na to, aby v nich mohli vytvoriť mobilné učebne.

Foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM