Správy

Správa mestskej zelene v Košiciach bude mať po novom na starosti aj umelecké diela

Pôjde o 61 plastík, ktoré sú umiestnené na verejných priestranstvách. Tento týždeň to schválili košickí mestskí poslanci počas pokračovania júnového zasadnutia.

Ilustračný obrázok k článku Správa mestskej zelene v Košiciach bude mať po novom na starosti aj umelecké diela
Zdroj: TASR

Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach bude mať po novom na starosti aj umelecké diela. Pôjde o 61 plastík, ktoré sú umiestnené na verejných priestranstvách. Tento týždeň to schválili košickí mestskí poslanci počas pokračovania júnového zasadnutia.

SMsZ už má vo svojej správe niekoľko umeleckých diel. Ide napríklad o pomník padlých hrdinov na Námestí osloboditeľov, sochu Františka II. Rákocziho vo dvore Rodošto pri Miklušovej väznici, sochu maratónca na Námestí Maratónu mieru alebo sochu Sándora Máraiho na Mäsiarskej ulici.

Ako sa uvádza v materiáloch odobrených mestským zastupiteľstvom, SMsZ v Košiciach k žiadosti mesta námietky nemala. Poukázala však na to, že niektoré z tých, o ktoré sa má starať, sú poškodené.

„Z tohto dôvodu bude potrebné diela opraviť alebo odinštalovať a uložiť do depozitu,“ pripomenula s tým, že okrem iných sa to týka aj keramickej plastiky Palec na Belehradskej ulici, priestorovej kompozície drevených stĺpov na Triede SNP či diela Daidalos a Ikaros na Bukoveckej ulici.

Viacero umeleckých diel je z rovnakých dôvodov uložených v depozite. Medzi nimi bolo aj dielo s názvom Srnka od akademického sochára Arpáda Račka.

„To bolo odcudzené a z tohto dôvodu bolo SMsZ v Košiciach podané trestné oznámenie. V súčasnosti je potrebné doriešiť aj umiestnenie umeleckého diela Plod života V od akademického sochára Jána Mathého,“ dodáva SMsZ.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM