Správy

Šrobárka si drží svoj status už desaťročia: Medzi jej absolventov patria i známe osobnosti

Košické Gymnázium Šrobárova vychovalo za desiatky rokov množstvo úspešných absolventov, ktorí sa presadili v rôznych oblastiach, a to aj vo svete.

Ilustračný obrázok k článku Šrobárka si drží svoj status už desaťročia: Medzi jej absolventov patria i známe osobnosti
4
Galéria
Zdroj: TASR

Gymnázium Šrobárova je jedna z najstarších stredných škôl v Košiciach. V rokoch 1892 až 1894 bola postavená ako jedna z prvých stavieb so secesnými prvkami v Košiciach.

V rámci gymnázií v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) bodovalo tento rok najviac u deviatakov práve košické Gymnázium Šrobárova. Prihlášky do prvého kola v prvom termíne tam zaslalo 191 žiakov.

Šanca v druhom kole

Spolu 101 uchádzačov o gymnaziálne štúdium oslovilo ďalej Gymnázium Trebišovská s bilingválnym odborom. Na strednú športovú školu v odbore gymnázium – šport si podalo prihlášku 90 žiakov, Gymnázium Opatovská cesta prilákalo v bilingválnom odbore 68 žiakov.

V osemročnej forme štúdia zaslali najviac prihlášok (56) na Gymnázium Alejová. Na Gymnáziu Trebišovská ich prijali 37 a na Gymnáziu Opatovská cesta ich bolo desať.

Gymnáziá musia deviatakov aj odmietnuť, ponúkaných miest je menej ako prihlášok. Na Gymnáziu Sándora Máraiho s vyučovacím jazykom maďarským sa hlásilo v prvom kole v prvom termíne 34 žiakov, prijať ich môžu 40.

„Na gymnáziá si celkovo v aktuálnom školskom roku podalo prihlášku 1105 žiakov,“ informovala o tom TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová. Na stredných odborných školách chce študovať 4036 žiakov, z toho 489 sa prihlásilo na skúšky na priemyslovky, 425 žiakov na zdravotnícke školy a 293 na obchodné akadémie. Tí, čo neuspejú v máji, majú druhú šancu v júni, keď školy chystajú druhé kolo skúšok.

Známi absolventi

Mená ako Zora Kolínska, Jozef Urban, Tomáš Janovic, či bývalý primátor mesta Richard Raši netreba nikomu predstavovať. V súčasnosti sa asi máloktorá z košických stredných škôl môže popýšiť takým množstvom úspešných absolventov ako Gymnázium na Šrobárovej ulici v Košiciach.

Práve toto gymnázium vychovalo za desiatky rokov množstvo úspešných absolventov, ktorí sa presadili v rôznych oblastiach, a to aj vo svete. K najznámejším osobnostiam, ktoré sme už aj spomenuli, môžeme pripočítať maliarku Máriu Medvedckú, dirigenta Ondreja Lenárda či horolezec Jozefa Psotku.

Medzi absolventmi „Šrobárky“ nájdeme mnoho popredných vedcov, lekárov, umelcov či športovcov. Spomenúť možno spisovateľa a režiséra Jána Uličianskeho, speváka Dušana Grúňa, majstra sveta vo windsurfingu Patrika Pollaka, basketbalistu Juraja Žuffu, exministra školstva Martina Fronca.

Ilustračné foto, archív TASR

Gymnázium Šrobárova
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM