Eva Mikulová Správy

Stánky sú zatiaľ prázdne. Vianočné trhy v Košiciach budú aj ekologické, FOTO

Vianočné trhy v Košiciach začnú 1. decembra a s malou prestávkou počas Vianoc, budú trvať do 6. januára 2020.

Ilustračný obrázok k článku Stánky sú zatiaľ prázdne. Vianočné trhy v Košiciach budú aj ekologické, FOTO
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Už o týždeň to vypukne! Strom už stojí a v týchto dňoch ho už vyzdobujú, veľká hviezda pri vstupe do parčíku pred divadlom je už namontovaná a na Hlavnej sú postavené a pripravené drevené stánky. Zatiaľ sú však prázdne, ale už o týždeň sa to zmení.

Tohtoročné obľúbené Vianočné trhy na Hlavnej ulici sa začnú už 1. decembra a potrvajú do 23. decembra 2019. Počas sviatkov budú zatvorené a opäť ich otvoria od 26. decembra 2019 do 6. januára 2020. Povinná otváracia doba bude od 10,00 do 20.00 hodiny.

Predaj punču a jeho napodobenín je zakázaný! Opäť sa bude predávať len oficiálny primátorský punč a výťažok z jeho predaja bude rozdelený na charitu.

Ekologický rozmer

Tohtoročnou podmienkou pre trhovníkov je podávanie jedál a nápojov výlučne v jednorazových nenávratných obaloch vyrobených z biodegradova­teľných plastov, v ekologických materiáloch alebo papierových obaloch.

„Pri príprave vianočných trhov sme kládli dôraz na to, aby boli ekologické, aby sme posilnili kvalitu a hygienu. Na druhej strane nám trhovníci prisľúbili, že ceny, tak ako ich poznáme z minulých období, sa nebudú zvyšovať. Chceme, aby kultúrny program bol obohatením a prilákal návštevníkov všetkých generácií. Pri vianočnej výzdobe sa okrem Hlavnej ulice snažíme postupne pridávať aj bočné uličky,“ priblížil primátor mesta Jaroslav Polaček.

K sviatočne vyzdobenej Hlavnej a Bielej pribudne tento rok aj Uršulínska ulica. Súčasťou výzdoby bude opäť niekoľko nových 2D a 3D svetelných prvkov.

Ľadové sochy

Mozaika Vianoc bude pozostávať z takmer 60 hlavných i sprievodných podujatí, na ktorých sa zúčastní viac ako 1000 účinkujúcich. Na deti bude čakať vynovená tvorivá dielňa Perníkovo v parku za hlavným pódiom. Súčasťou ponuky budú opäť Ľadové sochy alebo „Historické Vianoce“ so stredovekou rekonštrukciou oslavy zimných sviatkov.

Oslavy príchodu nového roku odštartuje 31. decembra Detský Silvester o 10.00 h. V programe veľkého Silvestra od 20.00 h s polnočným ohňostrojom vystúpia napríklad Nicole McCloud, Michaella či ľudová hudba Stropkoviani. „Celý silvestrovský program aj s ohňostrojom nás stál 12-tisíc eur,“ informoval vedúci referátu kultúry a marketingu magistrátu Richard Herrgott.

Obyvatelia mesta dostanú do poštových schránok bulletin s programom Košických rozprávkových Vianoc, ktorý vyšiel v náklade 55-tisíc kusov.

Vianočnú atmosféru v našom meste umocňuje i statný takmer 22 metrov vysoký smrek obyčajný. Slávnostné otvorenie kultúrnych podujatí s rozsvietením vianočnej výzdoby a stromčeka bude tradične 5. decembra o 17.00 h.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM