Veronika Hunyadiová Samospráva Komunálne voľby

Starosta Sídliska Ťahanovce M. Ihnát v ROZHOVORE: Posúvajú nás pochvaly aj konštruktívna kritika

Ako zasiahla pandémia mestskú časť, ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii a aké má ďalšie plány? Vyspovedali sme starostu mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Miloša Ihnáta.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Sídliska Ťahanovce M. Ihnát v ROZHOVORE: Posúvajú nás pochvaly aj konštruktívna kritika
Zdroj: Facebook.com/Miloš Ihnát

Sídlisko Ťahanovce, tak ako aj ostatné mestské časti Košíc, sa počas tohto roka muselo popasovať s pandémiou koronavírusu. Tá ovplyvnila život a fungovanie mestskej časti a viacero naplánovaných projektov.

„Pandémia ovplyvňuje každodenne naše životy a samozrejme aj život v samospráve. Našťastie sa nám pilnou prácou a usilovnosťou kolegov z úradu a tým, že sme vcelku v zdraví ustáli tento rok, podarilo zrealizovať väčšinu naplánovaných aktivít a projektov alebo s ich realizáciou aspoň začať. Ich ukončenie plánujeme v budúcom roku. Samozrejme sa termíny realizácie a najmä prípravy značne posúvali a upravovali. Jednak z dôvodov karantén, ochorení úradníkov, realizátorov prác a pododbne,“ hovorí starosta Sídliska Ťahanovce Miloš Ihnát.

Teší ho, že úrad nemuseli pre verejnosť zatvárať a obyvateľom poskytujú všetky služby v 100-percentnom rozsahu, aj keď v obmedzenom režime.

Podnikatelia na kolenách

Ľahké to tento rok nemajú ani podnikatelia v Košiciach a samotnej mestskej časti. Postupne zatvárajú, alebo už zatvorili, svoje prevádzky a hľadajú spôsoby, ako toto ťažké obdobie prežiť. Podľa starostu by sa mal štát k tejto otázke zodpovedne postaviť a prijať opatrenia, ktoré by neboli, najmä pre drobných podnikateľov, likvidačné. „Zatiaľ v mestskej časti, našťastie, neevidujeme z dôvodu pandémie rušenie žiadnej prevádzky, ale samozrejme sú ohrozené viaceré,“ hovorí Ihnát.

A ako vie byť podnikateľom nápomocná samotná mestská časť? „My sme pripravení poradiť právne ale už sme aj pre jednu prevádzku, ktorej mestská časť prenajíma priestory, umožnili v zmysle platnej legislatívy splácať dlh v splátkach. A určite v prípade našich možností podporíme miestnych podnikateľov tak, ako to bude v našich silách a možnostiach,“ hovorí starosta o pomoci miestnym podnikateľom.

Viac o tom, ako starosta hodnotí svoje tri roky vo funkcii, čo ešte plánuje zrealizovať, a čo želá obyvateľom sa dočítate na ďalšej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM