Rôzne

Štrajk vodičov bol podľa DPMK nezákonný. Spor medzi vedením a odborármi má riešiť sprostredkovateľ

Manažment Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) podáva avizovaný návrh na nariadenie neodkladného opatrenia na Okresný súd Košice II.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk vodičov bol podľa DPMK nezákonný. Spor medzi vedením a odborármi má riešiť sprostredkovateľ
13
Galéria
Zdroj: TASR

DPMK trvá na tom, že štvrtkový (9. 5.) štrajk vodičov mestskej hromadnej dopravy bol nezákonný. Informovalo vedenie DPMK a mesta Košice s tým, že čakajú na určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu.

Štrajk nebol včas ohlásený

Podľa predsedu Predstavenstva DPMK a riaditeľa Magistrátu mesta Košice Marcela Čopa je cieľom neodkladného opatrenia zabrániť zopakovaniu situácie, ktorá štrajkom vznikla. „Zamestnávateľ nebol minimálne tri pracovné dni informovaný o pripravovanom štrajku, nevedel preto v danom okamihu zabezpečiť riešenie krízovej situácie," vysvetlil s tým, že DPMK poskytuje služby vo verejnom záujme a podľa neho nezákonný štrajk sa negatívne dotkol širokej verejnosti.

Ako povedal, ďalšie kroky budú vyplývať z rozhodnutia súdu. „Budeme musieť priamo podať podanie na súd aj vo veci nezákonného štrajku. Zákon o kolektívnom vyjednávaní jasne stanovuje, čo v prípade, ak je štrajk realizovaný nezákonnou formou. Sú tam jasne definované postihy pre zúčastnených," uviedol. Ako tvrdí, DPMK vznikla finančná škoda, k jej výške sa vyjadriť nechcel.

Čop sa tiež vyjadril, že vodiči by mali mať vyššie platy, ale o dopravnom podniku je potrebné hovoriť ako o celku.

Zvýšenie platov v aktuálnom zlom finančnom stave DPMK by podľa neho bolo len čiastkovým riešením a bez finančného krytia by sa DPMK dostal ešte do väčších problémov.

Ďalšie rokovania so sprostredkovateľom

Vedenie DPMK chce počkať na určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu, o ktoré požiadalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Následne bude realizovať ďalšie rokovanie – už za jeho účasti. „My sme rokovania neprerušili, rokovanie o kolektívnom vyjednávaní sme viedli minulý týždeň v pondelok a stále v rokovaniach pokračujeme. To, čo realizujú odborári, je ich argumentácia. Idú mimo vyjednávania," uzavrel.

Ako uviedla predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová, v pondelok zasadal štrajkový výbor. „Boli dohodnuté ďalšie kroky. Jeden z tých zásadných je, že vo štvrtok(16. 5.) o 14.00 h sa na Bardejovskej ulici pred DPMK uskutoční protestné zhromaždenie. Oznámili sme to aj zamestnávateľovi, je vítaný. Naďalej zostávame v štrajkovej pohotovosti a trváme na tom, že minulotýždňový dvojhodinový ostrý štrajk bol v súlade so zákonom, keďže postupujeme podľa ústavy, a nie podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní," povedala.

Podľa generálneho riaditeľa dopravného podniku Vladimíra Padyšáka je v súčasnosti v DPMK bežná fluktuácia vodičov, hromadné výpovede neeviduje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM