Eva Mikulová Správy

Stredoškoláci môžu svoje predstavy o zlepšení klímy prezentovať v súťaži Voda nad zlato

Od polovice januára môžu študenti z kraja nominovať konkrétnu situáciu, ktorá sa týka napríklad zadržiavania a úspor vody, prevencii sucha či povodniam.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci môžu svoje predstavy o zlepšení klímy prezentovať v súťaži Voda nad zlato
Zdroj: TASR

Prvý ročník súťaže Voda nad zlato vyhlásil Košický samosprávny kraj od 15. januára 2020.

„Voda a jej ochrana sú pre náš kraj prioritou v oblasti spoločenskej zodpovednosti. V súvislosti so súťažou Voda nad zlato je pre nás dôležité práve spojenie reálnych riešení, ktoré pripravili študenti. Súťaž dáva príležitosť aktívne sa podieľať na tejto problematike aj mladej generácii so záujmom o ochranu prírodných zdrojov,“ hovorí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Najlepšie nápady budú odmenené

Súťaž sa realizuje v rámci krajského Programu obnovy krajiny a jej hlavnou ambíciou je podporiť mladých ľudí, ktorých rastúce obavy zo zmien klímy podnietili k organizovaniu klimatických protestov aj v Košickom kraji.

Vďaka súťaži môžu vzniknúť inšpiratívne riešenia problémov hospodárenia s vodou. Vítané sú návrhy ako dosiahnuť úsporu vody a ako dať do povedomia efektívne riešenia nakladania s vodou.

Nápady študentov by mohli zmeniť pohľad samospráv, škôl, úradníkov aj širokej verejnosti na udržateľné a zodpovedné spôsoby vodného hospodárstva.

Uzávierka študentských prác je 31. marca 2020. Do finále postupujú všetky riešenia od tímov, ktoré budú prezentovať pred odbornou porotou. Najlepší študentský tím získa cenu v hodnote 1 500 eur. Druhé miesto bude odmenené sumou 1 000 eur a tretie miesto bude ocenené finančnou odmenou v hodnote 500 eur.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM