Správy

Stredoškoláci opäť zasadnú do lavíc. Záujem prejavila iba polovica

Končiace ročníky stredných škôl v Košickom kraji sa po jarných prázdninách môžu vrátiť do škôl.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci opäť zasadnú do lavíc. Záujem prejavila iba polovica
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Na stredných školách, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), sa od pondelka 1. marca obnoví prezenčné vyučovanie pre žiakov končiacich ročníkov. Informoval o tom v piatok Úrad KSK.

Obnovenie prezenčnej formy štúdia odporučili podľa kraja aj jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva. Rozhodnutie sa týka približne 5 300 žiakov, ostatní sa budú naďalej vzdelávať dištančnou formou.

Kraj nie je nadšený

„Podľa aktuálnych informácií z ministerstva školstva a zdravotníctva síce školy musíme otvoriť, no toto riešenie nepovažujeme za vhodné. Uvažuje sa o tvrdom lockdowne, máme preplnené nemocnice a žiadame o pomoc zdravotníkov zo zahraničia. Navyše, v Košickom kraji sa chce do škôl vrátiť len zhruba polovica končiacich stredoškolákov, ostatní preferujú dištančné vzdelávanie. Aj napriek týmto okolnostiam rešpektujeme pokyny ministerstva školstva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Podmienkou nástupu študentov aj učiteľov bude negatívny test na koronavírus a ranný filter.

Situáciu v súvislosti s nástupom do škôl bude kraj monitorovať a v prípade potreby operatívne prijímať ďalšie opatrenia. Na základe COVID automatu sa do školských lavíc nevrátia končiaci stredoškoláci v okrese Rožňava, keďže tento okres je naďalej v čiernej farbe.

Zisťovali záujem

KSK ako zriaďovateľ 63 stredných škôl realizoval tento týždeň prieskum, koľko žiakov má záujem obnoviť prezenčné vyučovanie za daných podmienok. Z údajov vyplynulo, že do školy sa chce vrátiť 2 600 žiakov končiacich ročníkov, čo predstavuje takmer 50 percent.

Pri obnovení prezenčného vyučovania budú v krajských stredných školách platiť prísne hygienicko-epidemické opatrenia. Čo sa týka otvorenia školských internátov, KSK zatiaľ 1. marca prevádzku internátov neobnoví. Stredné školy budú tiež zisťovať záujem žiakov aj učiteľov o stravovanie a podľa toho prispôsobia aj otváranie jedální.

Očkovanie pokračuje

V súčasnosti prebieha očkovanie učiteľov, z celkového počtu takmer 2 500 dostalo prvú dávku viac ako tisíc z nich. Do stredy 3. marca by malo byť prvou dávkou zaočkovaných takmer 1 130 učiteľov. K tomuto navýšeniu by malo prispieť aj spustenie veľkokapacitného očkovacieho centra, ktoré KSK spustí v sobotu (27. 2.) v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) na Ostrovského ulici v Košiciach. V pilotnej fáze bude očkovať učiteľov do 55 rokov.

Po jarných prázdninách od 1. marca naďalej ostáva v platnosti prázdninový cestovný poriadok prímestskej autobusovej dopravy v Košickom aj Prešovskom kraji. Keďže však do škôl nastúpia študenti končiacich ročníkov stredných škôl a žiaci prvého stupňa základných škôl, režim doplnia posilové spoje. Vylúčené nie sú ďalšie úpravy spojov, a to v závislosti od epidemiologickej situácie i požiadaviek riaditeľov škôl.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM