Lucia Lauková Správy

Stredoškolákov v Košickom kraji bude menej: Do škôl by malo nastúpiť 5325 prvákov

Nový školský rok sa blíži. Lavice 63 mestských stredných škôl by malo naplniť 5325 prvákov.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškolákov v Košickom kraji bude menej: Do škôl by malo nastúpiť 5325 prvákov
Zdroj: TASR

V novom školskom roku by na 63 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) malo nastúpiť 5325 prvákov. Z toho na stredné odborné školy pôjde 3784 žiakov, na gymnáziá 1457 žiakov a na konzervatóriá 84 žiakov. „Presné údaje budú známe až po zbere údajov pre normatívne financovanie k 15. septembru,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Viac žiakov na gymnáziách

Celkovo sa na gymnáziách očakáva nárast počtu žiakov približne o 140 študentov. Dôvodom je, že v minulom školskom roku malo iba jedno gymnázium absolventov v osemročnom štúdiu – 13 žiakov. „Naopak, na stredných odborných školách očakávame celkový pokles, a to asi o 346 žiakov. Mierny pokles počtu žiakov je avizovaný na konzervatóriách,“ doplnila hovorkyňa.

Pokles na stredných školách

Na stredných odborných školách je predpokladaný pokles žiakov v študijných odboroch o 362 a v trojročných a štvorročných učebných odboroch o 44 žiakov. Naopak, v dvojročných učebných odboroch sa očakáva nárast asi o 60 žiakov. Dvojročné odbory sú určené tým, ktorí neukončili vzdelávací program základnej školy v poslednom ročníku alebo ho neskončili úspešne.

Mestské školy

V zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je 19 gymnázií, dve konzervatóriá, dve spojené školy a 40 stredných odborných škôl (medzi nimi je päť obchodných akadémií, jedna SOŠ ekonomická, dve hotelové akadémie, štyri stredné priemyselné školy, jedna technická akadémia, štyri stredné zdravotnícke školy, jedna škola úžitková výtvarníctva a 22 stredných odborných škôl).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM