Správy

Študent z OA Watsonova sa sťažoval, že mu je zima. KSK tvrdí, že je všetko v norme

Žiadnu sťažnosť súvisiacu s nízkymi teplotami z Obchodnej akadémie na Watsonovej ulici jej zriaďovateľ, Košický samosprávny kraj v poslednej dobe nezaznamenal.

Ilustračný obrázok k článku Študent z OA Watsonova sa sťažoval, že mu je zima. KSK tvrdí, že je všetko v norme
Zdroj: oake

KSK vie o zlom technickom stave budovy. Za KSK to uviedla Andrea Štefanová v reakcii na pondelkový (11. 11.) príspevok na sociálnej sieti. V ňom údajne študent anonymne poukazuje na nevhodné podmienky vyučovania v chladných triedach.

Vraj neľudská zima

V príspevku uvádza, že teplota v triedach sa pohybuje okolo 19 stupňov a na chodbách okolo 14 stupňov Celzia.

„V takej zime je neľudské sedieť sedem hodín denne. Toho času dve spolužiačky skončili na pohotovosti so zápalom močových ciest a to ešte nie sú vonku mínusové teploty,“ píše.

Ako Štefanová povedala, podľa platnej vyhlášky sú teploty v učebniach stanovené na 20 stupňov Celzia, na toalete a na schodisku 15. „Tolerancia je v škále od –1 až po +3 stupne Celzia,“ dodala.

Toho času na odbore školstva nemajú zaznamenanú žiadnu sťažnosť súvisiacu so zdravotnými problémami žiakov, ktoré by spôsobili nízke teploty v škole.

Chcú viac tepla

Zriaďovateľ však eviduje sťažnosti, ktoré v kópii posielajú riaditelia iných škôl a ktoré prioritne adresujú poskytovateľovi energetických služieb.

Školy žiadajú zvýšenie teploty v priestoroch. KSK podľa svojho vyjadrenia rokuje s poskytovateľom služieb, ktorý situáciu rieši. „Po kontaktovaní poskytovateľa energetických služieb sme získali informáciu, že po jesenných prázdninách bol pomalý nábeh na vykurovanie, pretože teploty cez víkend neklesli pod 12 – 13 stupňov, čo je hranica automatického vykurovania,“ uviedla Štefanová s tým, že teploty v školách klesli 4. novembra.

„Zástupcovia odboru školstva a oddelenia energetiky aktívne komunikujú s poskytovateľom energetických služieb a hľadajú riešenie, aby v školách zavládol nielen tepelný komfort určený vyhláškou, ale aby bola na školách tepelná pohoda,“ dodala.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) uviedlo, že v zmysle školského zákona sú školy a školské zariadenia pri výchove a vzdelávaní a pri činnostiach priamo súvisiacich s výchovou a vzdelávaním povinné zaistiť bezpečnosť a ochranu zdravia detí a žiakov.

„V opačnom prípade môžu rodičia, prípadne zamestnanci školy adresovať podnet zriaďovateľovi školy alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva,“ spresnil rezort.

KSK pripomína, že do rozpočtu na rok 2020 chce zahrnúť aj komplexnú rekonštrukciu budovy uvedenej OA v celkovej sume 870.000 eur.

Okrem výmeny okien a zateplenia fasády má ísť aj o obnovu elektroinštalácie. Návrh rozpočtu bude schvaľovať zastupiteľstvo KSK na svojom decembrovom zasadnutí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM