Rôzne

Štyri zmysly zachytené do maľby: ZŠ na Maurerovej ulici zdobí muralistické dielo, FOTO

Nová muralistická maľba pribudla v Košiciach, tentoraz na objekte Základnej školy (ZŠ) Ľudovíta Fullu na Maurerovej ulici v mestskej časti Dargovských hrdinov.

Ilustračný obrázok k článku Štyri zmysly zachytené do maľby: ZŠ na Maurerovej ulici zdobí muralistické dielo, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Ide o súčasť projektu Otvorená mestská galéria (OMG), ktorý 11 rokov spravuje občianske združenie Street Art Communication (SAC).

Autorom monumentálnej maľby je poľský umelec Otecki, vlastným menom Wojciech Kolacz, ktorý má na konte muralistické diela v Európe aj za oceánom.

Svoj výjav na priečelí školy opísal 35-ročný Vroclavčan takto: „Štyri postavy symbolizujú štyri zmysly – zrak, hmat, sluch a čuch, ktoré hrajú významnú rolu v procese učenia sa.“

Ako informovalo združenie SAC, práca na maľbe mu trvala týždeň, na streche s umelcom strávili jednu vyučovaciu hodinu aj žiaci druhého stupňa.

„Projektom sme chceli vzdať poctu sídliskovej architektúre, škole typu, aký navštevovali mnohí Košičania narodení od 60. rokov. Oteckeho sme neoslovili náhodou, spôsob jeho práce v mnohom pripomína figurálne umenie z doby, keď sa stavali tieto paneláky a školy. Naším cieľom bolo priniesť dielo, ktoré sem zapadne a spraví miestnu panorámu bohatšou,“ opísal idey projektu Samuel Velebný z SAC.

Tohtoročný program OMG je zameraný na mestské periférie, čiže okraje, a to jednak geografické, ale i sociálne či ekonomické. Ich spoločným menovateľom je nižšia miera záujmu, pochopenia a napojenia na centrálne procesy v meste.

Jedným z takýchto okrajov je aj sídlisko Dargovských hrdinov, ktorého výstava sa začala v roku 1976. ZŠ na Maurerovej ulici nesie meno po jednom z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov a dlhodobo sa venuje výchove umením vrátane výtvarnej oblasti. Nápad na vytvorenie muralistického diela oslovil aj riaditeľku školy Katarínu Martiňákovú.

V OBRAZOCH: Maľba Maurerová
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM