Eva Mikulová Komunálne voľby

Štyria nezávislí kandidáti na post primátora sa vzdali v prospech Aleny Bašistovej

Svojej kandidatúry sa vzdali Ján Dečo, Richard Havrilla, Milan Lešňák a Miroslav Špak. Momentálne je ešte stále deväť primátorských kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Štyria nezávislí kandidáti na post primátora sa vzdali v prospech Aleny Bašistovej
Foto: Eva Mikulová

Všetci štyria nezávislí kandidáti sa rozhodli odstúpiť v prospech jedinej ženskej kandidátky kvôli tomu, aby sa netrieštili sily. Uviedli to na tlačovej besede, ktorá sa konala v stredu 31. októbra. Pre A. Bašistovú sa rozhodli preto, že dokáže spájať ľudí a komunikovať naprieč celým politickým spektrom a nie je kontroverzná.

Vytvorili silný tím

„Máme jedinečnú šancu a príležitosť vrátiť Košice Košičanom. Spojili sme sa ako skupina nezávislých kandidátov, aby sme mohli realizovať to najlepšie z našich programov, kde máme mnohé prieniky, a aby sme mohli skutočne, reálne riešiť problémy Košičanov. Je načase sústrediť sa na život v meste a nie bojovať proti sebe,“ povedala Bašistová s tým, že spoločné stretnutia neboli jednoduché. Ako potvrdila, bola ich iniciátorkou.

Podľa Špaka sa dohodou o vzdaní sa kandidatúry a vyjadrení podpory Bašistovej vytvoril najsilnejší tím, ktorý umožní Košičanom získať Košice do košických rúk, nie do rúk bratislavských centrál politických strán. „Mám skvelý pocit z toho, že tá maličká pochybnosť zmizla a voliči si nemusia vyberať medzi nezávislými. Majú jedno jasné meno – Alena, a vidia jasný silný tím, ktorý má najlepší a najsilnejší program pre Košice,“ povedal Špak.

„Spája sa rovnaká krvná skupina a verím, že dobojujeme do víťazného konca. Máme riešenia, aby boli Košice silnejšie, slušnejšie. Určite neodstúpim,“ uviedla Alena Bašistová.

Nechcú nahradiť jedno zlo za druhé

Jeden z odstupujúcich kandidátov Ján Dečo tiež dodal, že nechce aby sa jedno zlo vymenilo za druhé a preto podporuje A. Bašistovú.

Zhodli sa i na tom, že majú širokú programovú zhodu a preto potlačili svoje ego a podporili kandidátku, ktorá má veľké šance na výhru. „Máme všetci rovnaký smer a ja mám rád víťazné tímy. Pani Bašistová má skúsenosti z vrcholnej politiky a vie, čo ju čaká,“ povedal Richard Havrilla.

Podľa Lesňáka chcú svojím spoločným rozhodnutím rozptýliť hlasy voličov, ktorí si doteraz nevedeli vybrať spomedzi nezávislých kandidátov. „Skúsenosti Aleny Bašistovej z veľkej politiky môžu byť plusom pre Košice, skúsenosti mňa ako starostu budú plusom pre Košice, skúsenosti pána Deča a pána Špaka z poslaneckých lavíc mestského zastupiteľstva budú taktiež pozitívom pre Košice a skúsenosti pána Havrillu môžu pomôcť rozvoju športu v meste,“ dodal s tým, že sa mu spájanie zdá byť pragmatickým riešením.

Zároveň potvrdil, že oficiálne oznámenie o vzdaní sa kandidatúry doručia mestskej volebnej komisii spoločne v najbližších dňoch.

Na post primátora Košíc aktuálne kandiduje deväť uchádzačov.

Okrem Bašistovej sú nimi Štefan Horváth (Národná koalícia), Viliam Novotný (Šanca, Sme rodina, DS), Martin Petruško (Smer-SD, SNS, Strana zelených Slovenska), Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK, NOVA, OKS, SPOLU – občianska demokracia, Progresívne Slovensko), Ján Struk (SMS), Vladimír Vágási (Most-Híd) a nezávislí kandidáti Jaroslav Džunko a Džemal Kodrazi.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM