Eva Mikulová Správy

Štyroch košických mestských policajtov ocenili za záchranu ľudských životov, FOTO

Čestnými odznakmi za záchranu ľudského života boli vyznamenaní Juraj Adam, Peter Truhan, Marek Šimkovič a Marek Stopko.

Ilustračný obrázok k článku Štyroch košických mestských policajtov ocenili za záchranu ľudských životov, FOTO
4
Galéria
Zdroj: mesto Košice

Na nedávnom sneme Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska (ZNOMPS) ocenili čestným odznakom za záchranu ľudského života 27 mestských policajtov z celého Slovenska. Medzi nimi aj kvarteto príslušníkov Mestskej polície (MsP) Košice.

Čestnými odznakmi za záchranu ľudského života boli vyznamenaní Juraj Adam a Peter Truhan z oddelenia ochrany objektov MsP Košice ako aj ich kolegovia Marek Šimkovič a Marek Stopko zo stanice MsP Košice – Juh.

Pomohli zranenému

J. Adam a P. Truhan boli 25. februára 2019 popoludní vyslaní do jedného z košických pohostinských podnikov na Masarykovej ulici. Na WC tam našli ležať na zemi v kaluži krvi človeka so zakrvavenou hlavou, krv mu stekala z čela a temena hlavy.

Policajti neváhali ani sekundu, zranenému ihneď poskytli prvú pomoc, a snažili sa masívne krvácanie zastaviť. Zranený začal po chvíľke s hliadkou komunikovať, sťažoval sa však na bolesť hlavy a zimnicu.

Príslušníci MsP pomohli po príchode záchranky zdravotníkom vyniesť zraneného zo stiesnených priestorov a stabilizovať ho v nafukovacom vaku.

Prvého júna 2019 prijali J. Adam a P. Truhan počas hliadkovej služby oznam od občana, že na Baštovej ulici vypadla z okna na druhom poschodí staršia žena, dopadla na parkujúce vozidlo a odtiaľ na chodník.

Po príchode na miesto policajti zistili, že pani krváca z hlavy, a mala aj otvorenú zlomeninu pravej ruky. Hladka MsP okamžite reagovala a poskytovala žene prvú pomoc až do príchodu zdravotníkov.

Stiahli muža z koľajníc

M. Šimkovič a M. Stopko boli 16. marca 2019 vo večerných hodinách privolaní do strediska Oáza v Bernátovciach. Dozvedeli sa tam, že po predchádzajúcej hádke s manželkou sa manžel rozhodol ukončiť svoj život skokom pod vlak.

Hliadka ho našla na neďalekom koľajisku, kde muž policajtom opakovane tvrdil že čaká na svoj vlak, aby svoj život ukončil. M. Stopko vzápätí prešiel na druhú stranu koľajiska, aby mužovi zabránil v úteku a behu po koľajniciach.

Muža po dohováraní stiahli na bezpečné miesto, tam si ho prevzali privolaní zdravotníci.

Ďalším oceneným mestským policajtom sa stal poverený náčelník MsP Ladislav Suchý.

Tomu prezident ZNOMPS Ján Andrejko udelil poďakovanie za mimoriadne aktívny prístup pri presadzovaní osobitného sociálneho poistenia príslušníkov obecných a mestských polícií.

Zástupca povereného náčelníka MsP Košice Slavomír Pavelčák, ktorý je zároveň aj regionálnym predsedom ZNOMPS za Košický kraj, bol zároveň zvolený za člena Prezídia tohto združenia.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM