Lukáš Zavacký Rôzne

Sú dominantou i pýchou: 5 budov, bez ktorých by Košice neboli Košicami, FOTO

Patria medzi neoddeliteľnú súčasť Košíc a mnohí si naše mesto spájajú práve s nimi. Vybrali sme 5 dominantných budov, podľa ktorých spoznáte metropolu východu. Súhlasíte s výberom?

Ilustračný obrázok k článku Sú dominantou i pýchou: 5 budov, bez ktorých by Košice neboli Košicami, FOTO
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Ak žijete v Košiciach, určite ich budete poznať. U návštevníkov vzbudzujú obrovský záujem. Ide o stavby, ktorými sa môžeme pýšiť.

Štátne divadlo (foto 1)

Ozdobou Hlavnej ulice je Štátne divadlo. Na svojom mieste stojí viac ako 100 rokov a je významnou kultúrnou pamiatkou a dôležitou dominantou historického jadra mesta. V 90. rokoch prešlo komplexnou rekonštrukciou a tá sa na ňom vykonáva opäť. Prebiehajú v ňom rôzne predstavenia – činohra, opera či balet.

Kulturpark (foto 2)

Donedávna chátrajúce budovy, v súčasnosti významné kultúrne centrum v našom meste. Kasárne Kulturpark patria medzi 8 najväčších projektov Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Na ich modernizáciu sa investovalo 24 miliónov eur.

Dóm svätej Alžbety (foto 3)

Azda najväčšou pamätihodnosťou metropoly východu Slovenska je Dóm svätej Alžbety, ktorý je známy aj za hranicami našej krajiny. Je najväčším kostolom u nás a zároveň najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe. Stavať sa začal na konci 14. storočia a odhaduje sa, že s výstavbou sa skončilo v roku 1508.

Steel Aréna (foto 4)

Zimný štadión, na ktorom hráva domáce zápasy hokejový klub HC Košice, patrí medzi najkrajšie a najmodernejšie na Slovensku. Tento rok si pripomína už svoje 10. výročie, keďže jeho otvorenie sa uskutočnilo 24. februára 2006. So svojou kapacitou 8347 miest hostil pred piatimi rokmi i majstrovstvá sveta. Onedlho sa bude história opakovať.

Dom umenia (foto 5)

Sídlom Štátnej filharmónie Košice je Dom umenia, ktorý štát postavil v rokoch 1958 až 1962. Časť tejto stavby prešla prednedávnom rozsiahlou obnovou. Návštevníci sem prichádzajú z rôznych kútov, aby si vychutnali koncerty na tej najvyššej úrovni.

Môže vás zaujímať:

Budovy reprezentujúce metropolu východu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM