Eva Mikulová Správy

Súčasťou osláv Botanickej záhrady bude vedecká konferencia aj "štipľavá" ochutnávka

Konferencia je organizovaná pre odbornú verejnosť pod názvom História a súčasnosť botanického výskumu a ochrany prírody.

Ilustračný obrázok k článku Súčasťou osláv Botanickej záhrady bude vedecká konferencia aj "štipľavá" ochutnávka
9
Galéria
Zdroj: TASR

Botanická záhrada začala písať svoju históriu 5. mája 1950 ako Botanický ústav Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva.

Najväčšia na Slovensku

Až v roku 1964 sa stala súčasťou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Dnes je rozlohou 30 ha, skleníkmi na ploche 3500 m2 a zbierkovým fondom vyše 4000 druhov, poddruhov a kultivarov rastlín najväčšou botanickou záhradou na Slovensku.

Pri príležitosti osláv 70. výročia založenia Botanickej záhrady UPJŠ sa okrem iných podujatí pre širokú verejnosť, uskutoční v dňoch 3. a 4. septembra 2020 aj konferencia pre odbornú verejnosť pod názvom História a súčasnosť botanického výskumu a ochrany prírody.

„História košickej Botanickej záhrady mala svoje lepšie aj horšie obdobia, menilo sa jej postavenie, ciele aj zámery ďalšieho rozvoja. V súčasnosti je vedecko-pedagogickým pracoviskom UPJŠ v Košiciach. V zmysle medzinárodnej Konvencie o biologickej diverzite je hlavnou náplňou vedeckovýskumná činnosť zameraná na sústreďovanie a štúdium genofondu ohrozených a bežných druhov celého sveta so špeciálnym zameraním na ohrozené druhy karpatsko-panónskeho regiónu, takže konferencia, ktorú organizujeme je zameraná na históriu a súčasnosť botanického výskumu a ochrany prírody,“ informuje riaditeľ Botanickej záhrady Pavol Mártonfi.

Súčasťou konferencie budú tiež exkurzie, či už prehliadka areálu Botanickej záhrady alebo botanická exkurzia do Kavečian a na Hradovú.

Keďže počas konferencie už bude prebiehať v Botanickej záhrade aj Výstava jesenných plodov, bude súčasťou programu aj ochutnávka chilli papričiek pod vedením Petra Gajdoština.

„Na túto degustáciu pozývame aj širokú verejnosť, ktorá sa uskutoční v sobotu 5. septembra 2020 od 10:00. Samotná Výstava jesenných plodov potrvá až do 16. septembra a srdečne na ňu pozývame všetkých záujemcov,“ dopĺňa riaditeľ P. Mártonfi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM