Eva Mikulová Správy

Sulík podporí priemyselný park v Haniske alebo v iných lokalitách na východe

Minister hospodárstva Richard Sulík sa zúčastnil krajského zastupiteľstva, navštívil U.S.Steel a rozprával i so zástupcami obcí v blízkosti plánovaného parku.

Ilustračný obrázok k článku Sulík podporí priemyselný park v Haniske alebo v iných lokalitách na východe
Foto: Eva Mikulová

Nový strategický priemyselný park by mal vyrásť pri obci Haniska.

Zámer vybudovania strategického parku (SP) Haniska pri Košiciach v pondelok potvrdil na rokovaní Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

Veľký investor

Priemyselný park by mal byť pripravený pre potreby potenciálneho veľkého investora, ktorý by vytvoril v regióne početné nové pracovné miesta.

SP Haniska v minulých rokoch prišiel o veľkú investíciu automobilky BMW v konkurencii maďarského Debrecína. Problémom slovenskej ponuky bola podľa Sulíka nepripravenosť projektu, pričom čas hral pre investora veľký význam.

Za ministerstvo a agentúru SARIO vyjadril zámer náležite pripraviť park pre jeho rýchle využitie. „Spolu so šéfom SARIO sme vytypovali niekoľko lokalít, kde štát bude investovať už vopred, kde vykúpime pozemky, zaplatíme infraštruktúru, predvybavíme všetky potrebné povolenia tak, aby, keď sa nájde vhodný investor, sme mu vedeli za rozumnú cenu predať pôdu už so všetkými sieťami, a ten mohol v krátkej dobe, povedzme, do troch mesiacov, ak má projekt, začať stavať,“ povedal Sulík.

Do úvahy podľa neho pripadá celkovo päť lokalít na prípravu väčších priemyselných parkov, všetky sú pritom v oblastiach s najmenej rozvinutými okresmi. O akých investorov by mohlo ísť, nechcel zatiaľ konkretizovať.

Pozemky pre SP Haniska zahŕňajú celkovú výmeru 990 hektárov v katastrálnom území obcí Haniska, Valaliky, Geča, Čaňa, Sokoľany a Šaca.

V prvej fáze by malo ísť o územie zhruba 250 hektárov v oblasti Valalík.

Chcú vykúpiť pozemky

Dôležité pritom podľa Sulíka bude záujem obyvateľov, či takýto priemyselný park, ktorý by znamenal pracovné príležitosti aj rast životnej úrovne, chcú mať.

Výkup pozemkov by bol podľa neho za férové ceny, vyvlastňovanie väčšej časti ornej pôdy štátom odmietol, hoci by to zákon pre tzv. významnú investíciu umožňoval. „Sme ochotní dať výrazne viac, ako je cena poľnohospodárskej pôdy, ale nie toľko, ako je cena pozemkov pod vybaveným priemyselným parkom,“ povedal.

Súčasťou ministrovej návštevy východu Slovenska je aj diskusia so starostami a občanmi dotknutých obcí na túto tému. Ak nebude z ich strany záujem, rezort bude hľadať možnosti na investíciu v inej oblasti.

Dôvodom návštevy Sulíka v Košiciach je podľa jeho slov aj pracovná návšteva oceliarní U. S. Steel a otázka využitia geotermálneho vrtu pri Ďurkove pre vykurovanie mesta.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM