Správy

SVET O SLOVENSKU: Ako za starých čias. Košice uzavreli družbu s Hočiminovým Mestom

Sľuby o vzájomnom priateľstve a spolupráci si vymenilo mesto Košice s komunistickou vietnamskou metropolou. Aziati očakávajú výhodné podmienky pre komunitu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako za starých čias. Košice uzavreli družbu s Hočiminovým Mestom
5
Galéria
Zdroj: TASR

Uzatvárať „družbu“ s mestami zo „spriatelených krajín,“ teda z komunistického tábora v sovietskej sfére vplyvu, bolo kedysi bežnou praxou a nevymizla do dnes.

Vietnamské Hočiminovo Mesto, v minulosti nazývané Saigon, je dnes jedným z najdynamickejších centier ekonomiky a znalci ho označujú tiež ako mesto hriechu. Portál Le Courrier du Vietnam píše, že uzavrelo dohodu o spolupráci so slovenskými Košicami.

Veľký rozvoj

Prehlásenia o uzavretí priateľstva medzi mestami sú vždy plné formalít, z ktorých nie je jasné, či z nového zväzku aj povstane niečo užitočné, alebo pôjde len o príležitosť pre predstaviteľov samospráv na exotické výlety. Ako píše vietnamský portál – „obe strany sa budú pravidelne navštevovať na najvyššej úrovni, budú si navzájom vymieňať informácie a skúsenosti a posilňovať spoluprácu v oblasti ekonomiky, turizmu, vedy, či vzdelávania.“

Samospráva Hočiminovho mesta si tiež od kontaktov s Košicami sľubuje, že „slovenská vláda a špeciálne vedenie mesta Košice vytvoria výhodné podmienky pre vietnamskú komunitu na Slovensku.“

Komunistická legenda

Ho Či Min, po ktorom mesto pomenovali v roku 1975, je zakladateľ vietnamskej komunistickej strany, revolucionár a prvý prezident Severného Vietnamu. V krajine stále prežíva jeho silný kult, ako to už v autokratických zriadeniach býva.

„Strýčka Ho“ ako Ho Či Mina miestni Vietnamci familiárne volajú, po smrti zabalzamovali a uložili do okázalého mauzólea. Porušili tak jeho výslovnú žiadosť, aby ho spopolnili. Lenže komunisti milujú kulty a tak po celej krajine visia jeho obrazy a stoja busty.

Zdroj: TASR

Pomenovanie najväčšieho mesta vo Vietname jeho menom je súčasťou tohto kultu. Viac ako sedem miliónová metropola sa kedysi volala Saigon a počas vietnamskej vojny tu mali Američania vojenskú základňu a vojaci sa sem chodili po ťažkých bojoch odreagovať do mnohých barov a nočných podnikov. Preto sa v tom čase označovalo aj ako mesto hriechu a o zábavu tu nie je núdza ani dnes.

Vo Vietname vládne stále komunistická strana, ale podľa viacerých znalcov tamojších pomerov vládne v krajine komunizmus „ázijského typu.“ Pre agentúru AFP to vysvetlil vládny kritik Le Cong Dinh, ktorý je od roku 2010 v domácom vezení pre údajne podvratnú činnosť:

„Toto nie je komunistická krajina. Snažia sa v tejto ideológii pokračovať, ale vo vietnamských uliciach vidíte kapitalizmus, nie komunizmus.“

Ilustračné foto, TASR

Hočiminovo Mesto
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM