ELA Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Košičan, ktorý na kolese doplával do Ruska, už Putina NEVELEBÍ a prehovoril!

Velebil Putinov režim a Rusko považoval za svoju zasľúbenú zem, v ktorej ho čaká krásna budúcnosť. Slovenský dobrodruh, 46-ročný Košičan Ján Mazák, sa celosvetovo preslávil tým, že sa rozhodol dostať do Ruska neobvyklým spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Košičan, ktorý na kolese doplával do Ruska, už Putina NEVELEBÍ a prehovoril!
7
Galéria

Začiatkom mája svetové médiá, vrátane slovenských, priniesli bizarnú informáciu o mužovi, ktorý sa do Ruska rozhodol doplaviť na detskom nafukovacom kolese.

Na kolese do Ruska

Na svoju bizarnú plavbu si vzal ruksak a igelitky so svojimi osobnými vecami. Našli sa v nich napríklad tenisky, hotovosť 300 eur, uterák a hudobné skladby, ktoré zložil. Ako inak, na slávu Putinovho Ruska.

Ako sa ukázalo, išlo o hudobného skladateľa z Košíc. Dnes je 46-ročný slovenský občan Ján Mazák v Rusku obvinený z nelegálneho prekročenia hraníc.

Pohraničníci ho zadržali v neoprénovom odeve, keď nelegálne priplával do ruskej Leningradskej oblasti z Estónska cez hraničnú rieku Narva. Bieloruský portál Ohtuleht hovoril o 2– až 6-ročnom treste pre dobrodružného Slováka.

Najprv velebil Rusov

A prečo dostal Ján tento absurdný nápad? Nelegálny emigrant z Košíc neskôr vysvetlil, že „Matička Rus“ je jeho vysnívaná a milovaná krajina skutočnej slobody a demokracie a uteká tam kvôli odporu k vládnucemu režimu v Európskej únii, neúmernému zdražovaniu, neúmernej propagande LGBT komunity v západnom svete, vrátane jeho domoviny.

„V Rusku som nikdy nebol, ale chcel som k vám už v roku 2015. Vízum som nemohol získať, na Slovensku nie je veľvyslanectvo a v Európskej únii je Rusko považované za darebácku krajinu,“ povedal ruským novinárom Mazák prostredníctvom svojho právneho zástupcu Ivana Porečnoja. O najnovšom vývoji udalostí napísala na svojom profile na Facebooku česká novinárka Lucie Sulovská.

„Čo ste si mysleli, že budete v Rusku robiť? Ako budete vedieť vyžiť a zarábať?,“ pýtali sa Mazáka. „Plánoval som sa uchádzať o miesto v niekoľkých divadlách, vrátane Máriinského a Veľkého divadla v Moskve. Chcel som si privyrobiť predajom vlastných diel, písaním hudby a učením ľudí cez hru na klavíri,“ argumentoval Košičan, ktorého príbeh odsledovala práve Sulovská.

Do Ruska chcel Mazák neskôr dostať aj svoju mamu z Košíc, s ktorou žil. Ako tvrdil, ona ho v jeho ceste podporovala.

Plný hnevu

Portál 47news.ru zverejnil zo súdnej siene aj reportáž o priebehu pojednávania a krátky rozhovor s Jánom Mazákom sprostredkovaný jeho advokátom. Mazáka pritom na pojednávanie priviedli z cely vo väzení v Gorelove a počas výsluchu sedel v zamrežovanej klietke. Väzenské prostredie a fakt, že Rusi ho neprivítali s otvorenou náručou a na revanš mu žiadne ódy za jeho nápad a vlastenecké cítenie nezložili, zrejme strhli Mazákovi ružové okuliare.

Dobrodruh zmenil rétoriku a jeho velebenie Ruska a Putinovho režimu skončilo.

Tak to vyplýva z jeho statusu na Facebooku, i keď je zaujímavé, že má k nemu prístup resp. na jeho súkromnom profile pribudol pár hodín dozadu nový príspevok.

„Po návrate domov zverejním svoj Denník z ruskej väznice: neľudské väzenské podmienky, ignorovanie primárnych ľudských práv, prehnité ruské súdnictvo, detailný popis ich ‚gulagov‘ a zaobchádzania s väzňami a zvrátenosť ich ‚právneho‘ systému,“ píše sa na profile Jána Mazáka.

„Po tom, čo som tam zažil, si nechcem ani predstaviť, čo robia s ukrajinskými zajatcami… Nuž, niet nad osobnú skúsenosť,“ pokračuje popis.

Po návrate DOMOV zverejním svoj Denník z ruskej väznice: neľudské väzenské podmienky, ignorovanie primárnych ľudských...

Posted by Jean de Mazac on Sunday, July 9, 2023

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM