Lenka Fedorová Správy

Svitá trolejbusom v Košiciach nádej? Pozrite, čo chystá Dopravný podnik

Napriek tomu, že v Košiciach už trolejbusy nejazdia, Dopravný podnik v najbližších dňoch jeden predsa len vypraví.

Ilustračný obrázok k článku Svitá trolejbusom v Košiciach nádej? Pozrite, čo chystá Dopravný podnik
Zdroj: TASR

Prevádzka trolejbusovej dopravy v Košiciach je dlhšiu dobu pozastavená, avšak k oficiálnemu zrušeniu tohto druhu dopravy zatiaľ nedošlo. V sobotu, 27. januára tohto roku, budeme môcť trolejbus v Košiciach zazrieť. Dôvod je jasný.

Ako Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) na svojom webe uviedol, v sobotu sa v dopoludňajších hodinách uskutoční jazdná skúška trolejového vedenia.

,,Trolejbus bude vypravený na trase z Hornádskej ulice na Sídlisko Dargovských hrdinov, Lingov a späť. Dôvodom prejazdu je kontrola technického stavu trolejového vedenia," informovala Michaela Karaffová z DPMK.

Napriek kontrole však, zdá sa, Dopravný podnik návrat trolejbusov neplánuje. Podľa posledných zverejnených informácií je ďalší rozvoj tejto trakcie možný iba v prípade, ak na nevyhnutné investície bude možné čerpať fondy EÚ.

Čerpanie fondov EU je podľa vedenia mesta dôležité z dôvodu nákupu nových vozidiel, ale aj na rekonštrukciu a modernizáciu trakčnej siete, napájacích a spätných káblov, stožiarov aj modernizáciu meniarní, ktoré boli spustené do prevádzky v roku 1993 a sú fyzicky a morálne zastarané.

„Prehodnotenie licencie bude realizované po definitívnom rozhodnutí možnosti čerpania eurofondov na trolejbusovú dopravu,“ informovalo pred časom vedenie mesta.

Ako sa však DPMK vlani uviedol, pre podnik nie je trolejbusová doprava preferovaným spôsobom prepravy cestujúcich. Financie budú v najbližšom období smerovať do preferovaných trakcií v poradí električky, autobusy (elektrobusy) a na záver trolejbusy.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM