Rôzne Správy

Symbol Vianoc v centre Košíc: Majestátnu jedľu bielu osadia už čoskoro

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, keď tradičný symbol Vianoc pochádzal väčšinou z lesov v okolí Kojšova, tentoraz bude strom priamo z metropoly východu.

Ilustračný obrázok k článku Symbol Vianoc v centre Košíc: Majestátnu jedľu bielu osadia už čoskoro
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Vianočným stromom v centre Košíc bude tento rok jedľa biela, na Hlavnej ulici ju osadia v nedeľu 19. novembra. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, keď tradičný symbol Vianoc pochádzal väčšinou z lesov v okolí Kojšova, tentoraz bude strom priamo z metropoly východu.

Ako v utorok informoval magistrát mesta, rovná a súmerná jedľa vyrástla pri križovatke Kostolianskej cesty a Cesty pod Hradovou. Mestu ju darovala súkromná osoba.

,,Jedľa je vysoká zhruba 18 metrov, vo výške 1,3 metra má priemer kmeňa 45 centimetrov, jej vek odhadujeme na asi 40 rokov," uviedol riaditeľ Mestských lesov Košice Tibor Roth. Strom podľa predpokladov dovezú na Hlavnú ulicu v nedeľu okolo 10.00 až 10.30 h. S pomocou žeriava ho zložia z nákladného auta a osadia do špeciálnej šachty. Svetlá na vianočnom stromčeku sa rozsvietia 5. decembra, čo bude zároveň začiatok Košických rozprávkových Vianoc 2017.

Vlani bol v Košiciach symbolom Vianoc urastený smrek vysoký 19 metrov z obce Malá Lodina. Lesníci už majú vyhliadnutého aj budúcoročného adepta na vianočný strom. Mal by to byť smrek pichľavý, ľudovo nazývaný strieborná jedlička. Rastie hneď vedľa jedle bielej, ktorú v nedeľu privezú do mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM