Eva Mikulová Správy

Tanec karička v Košiciach už po siedmykrát prekonal slovenský rekord, FOTO

Bol to najnáročnejší rekord v doterajšej sedemročnej histórii veľkého folklórneho tanečného happeningu, ktorý nemá na Slovensku a v strednej Európe obdobu.

Ilustračný obrázok k článku Tanec karička v Košiciach už po siedmykrát prekonal slovenský rekord, FOTO
5
Galéria
Zdroj: www.karickatanec

Do Knihy slovenských rekordov v týchto dňoch oficiálne zapísali siedmy ustanovujúci slovenský rekord, ktorý vznikol na začiatku leta na veľkom tancovaní Zemplínskej karičky s čardášom na košickej Hlavnej ulici.

Až 766 tanečníkov vytvorilo štrnásť sústredných/ga­laktických kruhov. Bol to najnáročnejší rekord v doterajšej sedemročnej histórii veľkého folklórneho tanečného happeningu, ktorý nemá na Slovensku a v strednej Európe obdobu.

Unikátne podujatie

„Za 21 rokov existencie knihy evidujeme viac premiérových rekordov v kategórii jednotlivcov. Avšak v prípade hromadných podujatí ide v prípade karičky o unikát  a to z viacerých hľadísk, a to u rovnakých organizátorov, v rov­nakom odbore a pri jednom type tanca. Osobne sa mi toto veľmi podujatie veľmi páči pre jeho úžasný pozitívny náboj,” povedal Igor Svítok, zakladateľ Knihy slovenských rekordov.

„Takmer trojmesačnú prípravu a potom veľké tancovanie v deň D vnímame spolu s účastníkmi ako životabudič. Typický zemplínsky kruhový tanec prichádzajú do Košíc zatancovať súbory a jednotlivci z čoraz väčšej diaľky. Tohto roku od Ústí nad Labem cez Nitrianske Pravno, Liptovský Mikuláš, až po Strážske," hovorí Katarína Čániová, vedúca koordinátorka podujatia.

Hromadné tancovanie karičky na košickej Hlavnej má dosah aj na ďalšie oblasti. Inšpirovala k podobným podujatiam ďalšie mestá, ako Michalovce, Svidník či Prahu, ale aj k tvorbe akvarelov či prvých slovenských folklórnych mandál. Zemplínska karička každý rok otvára medzinárodný folklórny festival Cassovia Folkfest.

Pozrite si vo videu, ako to vyzeralo na spomínanom podujatí v júni.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM