Adam Stečák Rôzne

Zemplínska karička roztancovala Hlavnú a odštartovala Cassovia folkfest, VIDEO

Na košickej Hlavnej ulici sa konal už 7. ročník známej Zemplínskej karičky, ktorou odštartoval Cassovia folkfest.

Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínska karička prilákala do metropoly východu tanečníkov z rôznych kútov Slovenska, ale aj zahraničia.

Pokus o rekord

Návštevníkov čakal vo štvrtok večer bohatý sprievodný program. Na uvítanie ich ale zastihol silný lejak. O 17. hodine masa tanečníkov otvorila 38. ročník medzinárodného festivalu Cassovia folkfest. Vyše 700 tanečníkov zo Slovenska a zahraničia si zatancovalo Zemplínsku karičku s čardášom a pokúsili sa tak o siedmy ustanovujúci slovenský rekord v počte sústredených kruhov.

V škole tanca Petra Vajdu sa tancoval párový tanec z Parchovian. Krstili sa aj Čarokruhy – prvá slovenská folklórna omaľovánka.

Na Zemplínskej karičke sa zúčastnili tanečné súbory Železiar, Želiezko, Železiarik, Kalvarčan, Krasňanku, Halúzku, Haničku I. a II., Abovčan z Čane, Karičku z Družstevnej pri Hornáde, Gemer z Dobšinej, Nezábudku zo Spišského Štvrtka,Majerán a Cindrušku z Liptovského Hrádku, Lipu zo Spišskej Novej Vsi, Plavčanku z Plavča, Sakaľčane zo Sokolian, Dúbravienku z Prešova, Sokolík zo Slovenského Pravna, Kolovrátok z Humenného, Kadlubek z Valalík, Kráľovčan z Kráľoviec, Soľanku z Michaloviec, Solivarčan z Prešova, Strážančanik zo Strážskeho.

Ďalšími účastníkmi boli školy ZŠ Seňa, ZŠ Rejdová a SZUŠ Novosad, ZUŠ Michalovce, SOŠ veterinárna z Barce, Gymnázium z Kráľovského Chlmca, Spojená škola zo Sečoviec a Obchodná akadémiu z Trebišova.

Tancovačka vo veľkom štýle

Zatancovať si prišli aj zo Syrárne Bel Slovensko z Michaloviec, Klubu žien Radosť z Bukovca a z košických Centrier voľného času Orgovánová, ZPP Radosť, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Denných centier seniorov. K tancu sa pridali aj nadšenci z Česka a hostia Cassovia folkfestu, súbor Leszczinaczy z Poľska a folklórne društvo Preddvor zo Slovinska.

Medzinárodný festival Cassovia Folkfest bude v Košiciach trvať do 23. júna 2019. Súčasťou folklórneho víkendu je piatkový večerný program, ktorý bude patriť hosťujúcim súborom zo zahraničia a mládežníckemu súboru Želiezko. Umelci sa predstavia vo Valalikoch.

V sobotu sa bude pokračovať v tanci v Čani, kde sa predstavia ďalšie detské folklórne súbory. Večer vystúpi súbor Leszczyniaczy z mesta Świdnik a súbor Preddvor z mesta Preddvor zo Slovinska.

Hodinu pred polnocou o 23. hodine bude Jánsky večer – zapálenie vatry a tanec. Nedeľný galaprogram Cassovia folkfestu vyvrcholí Galaprogramom v Divadle Grand od 17. hodiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Karička na Hlavnej ulici
16
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM