Správy

Táto obec patrí v okrese Košice - okolie medzi najmenšie: Má ale čo ponúknuť!

Aj tentokrát vám predstavíme ďalšiu obec z okresu Košice - okolie a jej zaujímavosti. Hoci ide o jednu z najmenších dedín v okrese, oplatí sa do nej zavítať.

Ilustračný obrázok k článku Táto obec patrí v okrese Košice - okolie medzi najmenšie: Má ale čo ponúknuť!
7
Galéria
Zdroj: Obec Hrašovík

Má len čosi cez 300 obyvateľov a hospodári na rozlohe 207 ha. Reč je o obci Hrašovík, ktorá patrí v okrese Košice – okolie rozlohou medzi najmenšie, no rozhodne má, čo ponúknuť.

Čriepky z dejín

Spomínaná obec leží len štyri kilometre severovýchodne od Košíc a najstaršia písomná zmienka o nej pochádza z trinásteho storočia, konkrétne z roku 1 270. Pre zaujímavosť, v rokoch 1715–1720 mala obec len šesť domácností, v roku 1828 však mala už 32 domov a 246 obyvateľov. Zaoberali sa poľnohospodárstvom, čo sa odráža aj v jej erbe, na ktorom sú hlavnými postavami roľníci.

Príroda aj farma

Uvedená dedina sa okrem iného môže pochváliť napríklad aj krásnou prírodou. No a práve vskutku oku lahodiaca príroda dala v Hrašovíku priestor pre vznik farmy, ktorá ponúka jazdenie na koni pre deti aj dospelých, začiatočníkov i pokročilých. Naučia vás tam nielen jazdiť na koňoch, ale aj starať sa o ne. Pre pokročilých jazdcov je možná aj vychádzka do prírody pod dohľadom inštruktora.

Kostol i pamätník

Pýchou mnohých obcí sú chrámy a výnimkou nie je ani Kostol sv. Marty v Hrašovíku. Veriaci farnosti si ho v obci postavili v rokoch 1993 –1998. Kostol slávnostne posvätil 27. septembra 1998 Mons. Alojz Tkáč, košický arcibiskup-metropolita.

V roku 2013 bolo obci udelené Osvedčenie o zápise do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, a to vďaka jedinečnému ručnému zvoneniu na zvonoch.

V obci sa tiež nachádza napríklad aj pozoruhodný pamätník. Ten odhalili 1. septembra 2017 a venovaný je udalosti odvlečenia 21 chlapov z Hrašovíka dňa 14. januára 1945 do Nemecka na nútené práce.

Viac si už môžete pozrieť v obrazoch v našej priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

OBJEKTÍVOM: Pozrite si zábery z jednej z najmenších dedín v okolí Košíc
7
Galéria
Zdroj: Obec Hrašovík

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM