Alexandra Kolínská Samospráva

Teraz prehovorila ulica: Toto treba na Terase prioritne riešiť!

Obyvateľov Terasy sme sa opýtali, čo im tu najviac chýba. Všetci sa takmer jednoznačne zhodli. Problém pomenovali priamo. Je v silách mesta niečo s tým robiť?

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto treba na Terase prioritne riešiť!
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa vyjadrila hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová, parkovanie nie je problémom len na jednom sídlisku, ale v každom väčšom meste na Slovensku. Takýto problém majú aj obyvatelia Košíc.

Alarmujúci problém s parkovaním

„No jednoznačne alarmujúce je tu parkovanie. Niektorí sa postavia tak, že zaberajú priestor aj pre ďalšie auto. Ďalší sú takí, okolo ktorých nemáte šancu prejsť. Ale autá potrebujeme,“ vyjadril sa Tomáš (22), najmladší z opýtaných. K rovnakému názoru sa pripája aj Róbert (31): „Popoludní je tu veľký problém s parkovaním. Hore Hronskou ulicou je to vždy plné a niekedy vodiči zastanú tak, že sa ostatní nevojdu.“

Všetko okrem parkovania

Podľa obyvateľky Jarmily (67) je na Terase všetko. „Máme tu park a zeleň, máme tu potraviny a mäsnu. Oproti je hneď nemocnica aj s kardiológmi. Ale môj syn keď príde, tak večne nemá kde zastať s autom, lebo všetko je plné,“ tvrdí Jarmila (55). Podľa Jána (43) je tiež všetko ostatné v poriadku. „Osobne mi tu nechýba nič. Jediný problém, ktorý tu máme je nedostatok parkovacích miest. Keď sa vraciame podvečer z práce, ak máme šťastie, tak sa nám ujde miesto aspoň pri ceste,“ vyjadril sa Ján.

V čom vidí problém mesto

„Parkovísk je málo, legálnych je v Košiciach cca 20 tisíc parkovacích miest aj so súkromnými. Áut je asi 80 tis. Voľných plôch je na teréne málo a vlastne značná časť ľudí ani nechce o ne prísť. Vybudovanie parkovísk je navyše finančne náročne, skôr je to parketa pre súkromných investorov na stavanie podzemných (nadzemných) parkovísk,“ povedala mestská hovorkyňa Linda Šnajdárová.

Podľa nej sa investori do toho príliš nehrnú, možno aj preto, že ľudia za parkovanie platiť nechcú ( pokiaľ by to neboli symbolické poplatky). „Napriek tomu mesto Košice a niektoré mestské časti aktívne hľadajú spôsoby ako aspoň čiastočne situáciu riešiť. Treba si ale uvedomiť, že sídliská boli projektované v časoch, kedy bolo oveľa menej áut a preto ani plochy určené na parkovanie nepostačujú, keďže dnes už majú mnohé rodiny 2–3 autá,“ dodala hovorkyňa.

Problémy s parkovaním na Terase
4
Galéria
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM