Eva Mikulová Rôzne

Jedinečný krytý drevený most z roku 1832 nájdete len v Kluknave, FOTO

Kluknavu so Štefanskou Hutou, ktorá je miestnou časťou Kluknavy, spája drevený krytý most. Ten je pýchou slovenských drevených krytých mostov.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný krytý drevený most z roku 1832 nájdete len v Kluknave, FOTO
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Majstrovstvo spišských tesárov. Aj s takýmto prívlastkom možno nazvať ďalší unikát východného Slovenska. Len necelých 50 kilometrov od Košíc sa nachádza vzácny drevený krytý most jediný svojho druhu na Slovensku.

Postavili ho v roku 1832 zo smrekovca cez Hornád medzi Kluknavou a Štefanskou Hutou. Už viac ako 170 rokov slúži svojmu účelu a je dokumentom majstrovstva niekdajších spišských tesárov.

Vyniká svojím ojedinelým technickým riešením. Most bol majetkom Banskej hutnej spoločnosti v Mária Hute. V rokoch 1981–1984 bol tento most celý zrekonštruovaný.

V roku 2003 a 2004 bola na tomto moste opravená podlaha, doplnené niektoré chýbajúce časti. Na streche drevené šindle a bočná ochrana a celý most bol ošetrený a natretý ochrannou konzervačnou látkou.

Je dlhý 27 m, široký 3,50 m a vysoký 6 m a dodnes slúži svojmu účelu. Do Kluknavy sa rozhodne oplatí vyraziť. V Štefanskej Hute sa nachádza i vzácna technická pamiatka továreň – hutný kombinát z 19. storočia na elektrolytickú výrobu medi. Pamiatkou v obci Kluknava je aj zvonička sv. Floriána z roku 1795.

Zachovali sa tu aj sedliacke domy zo začiatku 20. storočia, zbarokizovaný kostol sv. Kataríny Alexandrijskej z roku 1555, barokový kaštieľ prestavaný v rokoch 1715 –1720 grófom Imrichom Csákym a baroková Kaplnka sv. Jána Nepomuckého z 2. polovice 18. storočia.

Kluknava - krytý drevený most
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM