Eva Mikulová Správy

Tipy na víkend: Príďte si vypočuť lídra revolúcie Milana Kňažka a vzdajte poctu Novembru ´89

Pred 30 rokmi ešte neexistovali nezávislé média a aj akcii a podujatí bolo v meste omnoho menej. A tie, ktoré sa konali, boli pod prísnym dohľadom Komunistickej strany.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Príďte si vypočuť lídra revolúcie Milana Kňažka a vzdajte poctu Novembru ´89
Zdroj: TASR

S otvorenými očami/Milan Kňažko

V kníhkupectve Panta Rhei (Palác kníh) sa uskutoční prezentácia knihy – S otvorenými čami. Predstaviť ju príde samotný autor Milan Kňažko. Zároveň bude beseda s Kňažkom v rámci Dňa boja za slobodu a demokraciu,

Milan Kňažko sa stal jedným zo symbolom Nežnej revolúcie. V rozhovore prináša autentické spomienky na pád komunizmu, prvé slobodné voľby, mýty okolo rozdelenia Československa. Vyjadruje svoj názor aj na súčasné dianie na Slovensku.

Kedy: piatok 15. novembra o 17,00 hodiny

Festival Matrioshka

Príďte na multižánrový kultúrny festival, ktorý prostredníctvom umenia a kultúry šíri posolstvo nutnosti ochrany demokratického zriadenia a ukazuje na nevyhnutnosť slobodnej občianskej spoločnosti a jej kľúčovej úlohy vo formovaní demokracie. Cieľom je pomôcť mladej generácii pochopiť dôležitosť kri­tického mysle­nia, priblížiť absurditu (a zločinnosť) totalitných režimov ako aj pripomenúť si hodnoty 17. Novembra 1989. Rôznymi umeleckými formami chcú osloviť mladých ľudí a poukázať na potrebu uvedomenia a váženia si demokratických hodnôt. 

Kedy: piatok až nedeľa (15. až 17. november)

Noc divadiel 2019: Neuveriteľný cirkus

Neuveriteľný cirkus je neverbálne predstavenie, založené na jemnej paródii tradičných cirkusových žánrov. Na javisku rozohrajú klauni svoju šou, ktorej dominujú nádherné bábky zvierat, rôzne humorné prvky, veselé cirkusové kostýmy a to všetko za doprovodu podmanivej hudby. Bude v Bábkovom divadle pod vedením bieloruského divadelného režiséra Olega Žiugžda.

Kedy: sobota 16. novembra o 19,00 hodine

Pocta Novembru

Sedemnásteho novembra to bude už 30 rokov od najväčšieho okamihu v moderných dejinách – od nežnej revolúcie, ktorá znamenala pád komunizmu v Českoslovesnku a ukázala svetu, že totalita sa dá premôcť aj nenásilnou formou, preto by sme si chceli dôstojne pripomenúť tento dátum – dátum, v ktorom sme získali slobodu. Poďme si pripomenúť, za čo bojovali naši rodičia a poďme podporiť to, za čo bojujú naše deti a príďte na míting k Dolnej bráne.

Kedy: nedeľa 17. novembra o 18,00 hodine

Včelárska poradňa

V Botanickej záhrade sa koná obľúbená Včelárska poradňa. Môžte si tiež zakúpiť včelie produkty od lokálnych včelárov a samozrejme poradiť sa o chove včiel.

Poradňa je umiestnená vľavo od vrátnice botanickej záhrady a vstup do poradne je bezplatný. Navštívte aj včelársky náučný chodník.

Kedy: do 24. novembra

Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM