Iné športy

TISÍCKY štartujúcich. Košice čaká jedna z najmasovejších športových udalostí roka 2023!

Okrem Košíc sa budú jednotlivé disciplíny odohrávať i v priľahlých regiónoch. Organizátori si sľubujú viacero pozitívnych dopadov na mesto aj celý región.

Ilustračný obrázok k článku TISÍCKY štartujúcich. Košice čaká jedna z najmasovejších športových udalostí roka 2023!
Zdroj: Facebook.com/Košice – Mesto Košice

V Košiciach sa uskutoční svetový šampionát veteránov v orientačnom behu, pričom organizátori očakávajú takmer 3200 športovcov zo 43 krajín. Šampionát sa mal na Slovensku uskutočniť už v roku 2020, ale pre pandémiu koronavírusu ho napokon posunuli o tri roky. Športovými ambasádormi podujatia, ktoré odštartuje v piatok 11. augusta a vyvrcholí o sedem dní, sú olympijskí medailisti Jozef Gönci, Anastasia Kuzminová a Matej Tóth.

„Táto forma svetového šampionátu sa všeobecne považuje za jednu z najprestížnej­ších, čo sa týka ekonomických aspektov. Aj medzi nami sa najskôr objavili aj hlasy, že Slovensko nie je dostatočne silná federácia na to, aby nám to medzinárodná federácia pridelila. Napokon sa to podarilo a teraz ho tu máme,“ povedal riaditeľ WMOC Jozef Pollák.

Najviac Čechov

V približne 3200-člennom menoslove účastníkov má najväčšie zastúpenie Česko so 430 športovcami, po ňom nasleduje Fínsko s takmer 370 a Švédsko s 320 prihlásenými pretekármi. Slovensko bude zastupovať 86 pretekárov.

Viacerí slovenskí aktívni pretekári dali pred vlastnými ambíciami prednosť práci organizátora. Niektorí z nich, napríklad Jozef Pollák, Katarína Labašová či Marian Dávidík, mohli štartovať aj s medailovými ambíciami. Slovenskými „želiezkami v ohni“ budú najmä Peter Barcík, Lukáš Barták, Ondrej Piják či Silvia Chupeková.

Organizátori si sľubujú veľa

WMOC je jedna z najmasovejších športových udalostí roka 2023 na Slovensku a okrem Košíc sa budú jednotlivé disciplíny odohrávať aj v priľahlých regiónoch. Organizátori si sľubujú viacero pozitívnych dopadov svetového šampionátu.

Okrem impulzov pre samotný rozvoj tohto športového odvetvia na Slovensku pôjde o významnú prezentáciu krajiny, košického a prešovského regiónu, ako aj samotného mesta Košice v očiach účastníkov WMOC.

Nezanedbateľné budú aj ekonomické dopady, keďže tisícky účastníkov strávia na východe Slovenska 8–10 nocí.

Sprievodné podujatia

Medzi sprievodné podujatia WMOC 2023 bude patriť tradičný Pohár Slovenského krasu, ktorý zahŕňa aj Pohár rektora Technickej univerzity v Košiciach. Ide o 5-etapové podujatie s účasťou 250 pretekárov vo veku 10 – 34 rokov, ktoré bude prebiehať súčasne s WMOC tak, aby si aj širšia verejnosť a orientační bežci mimo vekových kategórií WMOC mohli vyskúšať trate WMOC v atmosfére a kulisách svetového šampionátu.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM