Eva Mikulová Správy

V OBRAZOCH: Takáto bola kedysi atmosféra na trhu na Dominikánskom námestí

Trh na Dominikánskom námestí funguje už 150 rokov. Na dobových záberoch si môžete vychutnať atmosféru známeho košického "pľacu"

Ilustračný obrázok k článku V OBRAZOCH: Takáto bola kedysi atmosféra na trhu na Dominikánskom námestí
6
Galéria
Zdroj: FB Trh Donikanske namestie

Najznámejší trh v Košiciach je na Dominikánskom námestí. Jeho špecifickú atmosféru milujú nielen Košičania ale i návštevníci. Na tomto „pľaci“ sa predáva už takmer 150 rokov.

Potešte sa s nami pohľadom na historické zábery, ako to kedysi na trhu vyzeralo. Svoje produkty predávali najmä ľudia z okolitých dedín a tak si mešťania mohli kúpiť zaručené bioprodukty zo záhradok drobných pestovateľov.

Trhovisko bolo v tejto časti mesta od roku 1870, keď sa začalo predávať na námestí vedľa kostola a pred kláštorom na Mäsiarskej ulici. Uvádza sa na oficiálnej FB stránke trhu.

Dominikánske námestie sa pôvodne volalo Cyrilometodejská ulica, neskôr, od roku 1951 Dimitrovo námestie podľa bulharského komunistického vodcu Georgi Dimitrova. V roku 1990 po Nežnej revolúcii oficiálne vrátili námestiu historický názov.

Súčasný názov námestia je odvodený od dominikánskeho rádu, ktorý si tam vybudoval už v 13. storočí kostol. V rokoch 1754 až 1767 postavili dominikáni pri kostole aj kláštor.

Fotky pochádzajú zo stránky Ulice na fotografiách zo skupiny Kaschau Kassa Košice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM