Eva Mikulová Správy

V OBRAZOCH: Trh na Dominikánskom námestí ožil, predajcovia aj nakupujúci sú šťastní

Konečne sa Košičania dočkali. Obľúbený trh na Dominikánskom námestí je už otvorený od stredy 22. apríla.

Ilustračný obrázok k článku V OBRAZOCH: Trh na Dominikánskom námestí ožil, predajcovia aj nakupujúci sú šťastní
23
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Konečne. Povedali si mnohí Košičania, ktorí sa už nevedeli dočkať kedy začne fungovať obľúbený trh na Domikánskom námestí.

Dňom „D“ sa stala streda 22. apríla, kedy trh po dlhých mesiacoch otvorili. I tu však platia prísne bezpečnostné opatrenia. Na trh sa môžete dostať len z Mäsiarskej ulice a pri bráne vám ponúknu rukavice a dezinfekčný gel na ruky. Rúško na tvári je samozrejmosť. Z trhu vychádzate už druhou stranou.

Otváracie hodiny pre seniorov

Ani my sme neodolali a prvý deň otvorenia sme si užili. Trhovníkom a nakupujúcim k dobrej nálade púšťali rezkú hudbu. Ihneď pri bráne sme si dali i s ostatnými návštevníkmi dobrú kávu a potom sme sa už nechali vtiahnúť do jarmočnej atmosféry.

Záhradkárov potešili najmä kvietky, priesadky a bylinky. „Je super, že už môžeme predávať. Cítime sa tu na "pľaci“ veľmi dobre. Zatiaľ je ešte ľudí menej, ale chápem to tak, že nie je to tzpický trhovnícky deň," prezradila nám predávajúca Martina z Košíc.

Atmosféru trhu si užívali i kamarátky dôchodkyne Eva a Katarína. „Už sme sa nevedeli dočkať. Milujeme túto atmosféru a nákupy na trhu. Samozrejme sme si aj nakúpili kvietky na balkóny.“

Trochu ich však mrzia obmedzenia pre seniorov. „Je to trochu nešťastné riešenie, že my starší môžeme nakupovať len medzi 9 a 11 hodinou a v sobotu máme zákaz. toto obmedzenie chápeme v kamenných obchodoch, ale na trhu? Na otvorenom priestore?“ pýtajú sa. Žiaľ ani my sme im na tieto otázky odpovedať nevedeli.

Z otvorenia trhu má radosť aj starosta mestskej časti Košice – Staré mesto Igor Petrovčík: „Je tu výborná nálada. Ľudia sú k sebe ohľaduplní a v ďalších dňoch pribudnú i viacerí predávajúci. Už teraz sa nám hlásia.“

Kapacita trhu je 80 ľudí a podľa nariadenia hlavného hygienika v dňoch pondelok až piatok je vstup v čase od 9,00 do 11,00 hodine umožnený len osobám nad 65 rokov.

Trhoviská musia mať zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup z trhoviska, umiestnenie predajných miest s minimálnou vzdialenosťou 2 metre

Zakazuje sa konzumácia potravín a nápojov na mieste. Nedodržanie opatrenia je správnym deliktom za ktorý hrozí pokuta 20 tisíc eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM