Eva Mikulová Rôzne

TOP 10 PODUJATÍ: September bude bohatý na množstvo zaujímavých akcií v Košiciach

Začal nový školský rok a zároveň sa ešte viac zvýšil počet zaujímavých podujatí, ktoré nás v septembri čakajú. Neveríme, že by ste si z nich nič nevybrali.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 PODUJATÍ: September bude bohatý na množstvo zaujímavých akcií v Košiciach
Zdroj: TASR

Okrem pravidelných tipov na víkend, ktoré uverejňujeme vždy v piatok, vám prinášame i zoznam desiatich atraktívnych podujatí, ktoré sa budú konať v septembri.

1. Festival divadiel strednej Európy.

Tradične v prvú septembrovú stredu začne päťdňový maratón divadelných predstavení a ďalších sprievodných podujatí, ktorý prinesie nielen do divadelných sál v Košiciach výber z repertoáru renomovaných divadiel zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Kedy: 5. – 9. september

2. Košické slávnosti vína

Slávne tradície vinárstva a hodovania ožívajú na Košických slávnostiach vína už po dvanásty krát. Súťažné degustácie vína, devy v krojoch, uvoľnenou atmosférou nabitý archeologický prezentačný komplex Dolnej brány, pohodové ochutnávky v areáli Katovej Bašty a Rodošta, a pokračovanie vo vinotékach a baroch (až) do rána. Tieto aktivity charakterizujú Košice počas osláv vína a predstavujú mesto ako bránu do vinárskeho regiónu Tokaj.

Kedy: 6. – 8. september

3. Strongman & Strongwoman

Na košickej Terase si to rozdajú ťažké váhy – najsilnejší muži a ženy Európy V najväčšej košickej časti Západ sa v sobotu 8. septembra stretne elita kategórie Strongman, ktorá sa počas niekoľkých euroligových kôl v okolitých štátoch dostala na vrchol rebríčka európskej siláckej asociácie. Tí najlepší práve v Košiciach, pred OC Galéria zabojujú vo finálových disciplínach o titul majstrov Európy v tejto celosvetovo divácky atraktívnej súťaži.

Kedy: 7. – 8. september

Strongman Košice
5
Galéria
Zdroj: MČ Košice Západ

4. Košický letecký deň

Verejné podujatie pre priaznivcov letectva a leteckého športu organizované Aeroklubom Košice v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, Košice Región Turizmus, Slovenským technickým múzeom Košice a za podpory Letiska Košice. Bude sa konať na letisku a priestory určené pre sledovanie letového programu budú vyhradené v areáloch Aeroklub Košice a Múzeum letectva a dopravy

Kedy: 8. september 2018

5. Branné cvičenie na detskej železnici

Žiakov a študentov pozývame na netradičné branné cvičenie na detskej železnici. V septembri a októbri vás čaká bohatý program s hasičmi, záchranármi, skautmi, mestskou políciou a vojakmi. Čaká vás jazda historickým vlakom v otvorených vozňoch a atraktívny 2 – 3 hodinový program na konečnej stanici detskej železnici na Alpinke.

Kedy: 12. september

6. Dni českej kultúry 2018

Množstvo podujatí k 100 výročiu spoločného československého štátu vám prinášajú pravidelné Dni českej kultúry. Uvidíte výstavy Československá státnost, Od svétového požáru ke společnému státu Čechu a Slováku. Jazykovú znalosť si overite v programe Rozumíme si ještě a čakajú vás i ďalšie akcie

Kedy: 13. september až 30. november

7. Spline Festival

V niekoľkých kultúrnych inštitúciach v Košiciach a verejnom priestore konať už tretí ročník multižánrového Spline Festivalu 2018. Jeho cieľom je vytvoriť absentujúcu komunikačnú platformu tém, ktoré proti sebe stavajú menšiny a širokú verejnosť. Ambíciou aj naďalej zostáva prostredníctvom umeleckých diel a intervencií reagovať na kritické témy a problémy ako rasizmus, homofóbia, utečenecká kríza či xenofóbia.

Kedy: 15. september až 22. september

8. Medzinárodný organový festival Ivana Sokola 2018

Medzinárodný organový festival Ivana Sokola /MOF/ je najstarším organovým festivalom na Slovensku. Zakladateľom a dlhoročným dramaturgom podujatia bol sólista Štátnej filharmónie Košice Ivan Sokol (1937–2005). Organové recitály významných domácich a zahraničných umelcov sa spočiatku sústreďovali prevažne do Dómu sv. Alžbety, organové koncerty so symfonickým orchestrom do koncertnej sály Domu umenia (kde je od roku 1978 k dispozícii trojmanuálový organ s dvoma hracími stolmi (mechanická a elektrická traktúra). V roku 2006 Štátna filharmónia Košice úspešne rozšírila túto veľkolepú prehliadku organovej hudby aj do ďalších miest Košického a Prešovského kraja: organové koncerty v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Poprade, Kežmarku, Levoči, Prešove a i. sa stretávajú s veľkým záujmom.

Kedy: 18 september až 8. október

9. Majáles – Maiday

Pod ťarchou tisícok návštevníkov, v sprievode mohutných bassov a beatov a za rachotu rockových tónov bude areál hádzanárskej haly pri Hornbachu v Košiciach, hostiť podujatie MAIDAY 2018. Organizátori Majálesu Košice, známeho aj ako „TUKE Fest“, sa rozhodli potvrdiť tradíciu „majálesu“ aj na jeseň, no zároveň podujatie z kapacitných dôvodov premiestniť na nové, priestorovo väčšie a zároveň krajšie miesto konania. Maiday by mal splniť účel kvalitnej rozlúčky s letom pre širokú Košickú verejnosť, kde môžu prísť ľudia každej vekovej kategórie a užiť si koncerty svojich obľúbených kapiel.

Kedy: 25. september

10. Festival Be2Cab

Film Europe Media Company prinesie v rámci 5. ročníka Be2Can do slovenských a českých kín filmovú prehliadku najlepších filmov z významných európskych festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes. V Kasárňach/Kul­turparku uvidia diváci počas dvoch dní štyri filmové snímky. Fanúšikovia výnimočných filmov sa majú naozaj na čo tešiť.

Kedy: 26. a 27. september

Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM